Kimchi adalah salah satu jenis jeruk yang ditapai dengan perasa pedas. Jika anda seorang peminat drama Korea, pasti anda tahu bahawa makanan ini sentiasa setia untuk menemani setiap sesi makan. Selain lazat untuk dimakan, ternyata kimchi juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Adakah anda tahu bahawa kimchi dapat mencegah rambut gugur?

Elak Rambut Gugur Dengan Cara Makan Kimchi, Berita Baik Buat Si Penggemar Kimchi

Para saintis dari Universiti Dankook di Korea Selatan melakukan kajian terhadap 23 lelaki dan 23 peserta wanita dengan mengawasi pertumbuhan rambut mereka dalam tempoh empat bulan. Peserta mengambil minuman yogurt yang mengandung kimchi dan cheuonggukjang sebelum sarapan dan sebelum tidur. Jika anda belum tahu, cheonggukjang adalah produk soya yang ditapai.

Elak Rambut Gugur Dengan Cara Makan Kimchi, Berita Baik Buat Si Penggemar Kimchi

IKLAN

 

Elak Rambut Gugur Dengan Cara Makan Kimchi, Berita Baik Buat Si Penggemar Kimchi

IKLAN

Para penyelidik mengukur panjang rambut setiap peserta selepas sebulan dan tiga bulan kemudian. Hasilnya terdapat ketebalan ketara dalam 93 peratus peserta, walaupun mampu mengurangkan keguguran rambut. Di samping itu, semua peserta dikehendaki mencuci rambut sebelum melawat hospital dan melarang mereka daripada melakukan apa-apa rawatan rambut seperti gel atau kosmetik.

IKLAN

Keputusannya, untuk peserta lelaki, ketebalan rambut dan bilangan helai rambut parameternya ialah 39.1 peratus. Berita baik untuk wanita, kebanyakan peserta wanita menunjukkan kesan positif terhadap kedua-dua parameter iaitu 65.2 peratus.

Well, sampai penelitian selanjutnya, you better eat your kimchi, ladies!

Sumber kreditL Cosmopolitan Filipina

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI