Tidur dalam bilik yang berhawa dingin sememangnyaa membuatkan kita tidur begitu lena. Apa tidaknya, cahaya lampu yang malap dengan suasana yang senyap, berselimut tebal, tentulah kita akan hanyut dibuai mimpi indah.

Namun sebenarnya tidur di dalam bilik yang berhawa dingin dengan semua pintu dan tingkap ditutup rapat juga ada kesan sampingannya untuk kesihatan.

Berikut perkongsian Dr Hafiz Sulaiman

JANGAN TIDUR BILIK TERTUTUP RAPAT

Lama dah saya duk hairan dulu-dulu..Kenapa bila bangun tidur waktu pagi. Sakit kepala..badan lemah, kulit dan tekak jadi kering. Moody dan blurr je sokmo.

IKLAN

Ramai orang buat macam ni..tutup pintu dan tingkap rapat..biasanya bila kita tido dalam aircond. Memang syok tido tapi awas kesannya ya..

Kondisi ni dikaitkan dengan “Sick Building Syndrome”. Orang kerja pejabat pun boleh dapat masalah sama. Sebenarnya split aircond yang biasa kita guna kat rumah tu memang tak circulate udara masuk keluar dalam bilik tertutup. Air purifier pun cuma bersihkan udara, paras udara masih sama..

Ujikaji oleh syarikat Smart Air Filter ke atas bilik office dijalankan untuk uji paras oksigen dan karbon dioksida. Bilik ditutup rapat diisi padat 7 orang. Keputusannya, oksigen kurang hanya 0.3% saja daripada 21% oksigen di udara… Tapi yang mengejutkan ialah paras karbon dioksida meningkat 0.08% kepada 0.35%. Hampir 3 kali ganda! Perlu kita sedar, karbon dioksida di udara hanya 4% saja..Jadi kesan kepada kesihatan mungkin signifikan.

IKLAN

Karbon dioksida ni boleh rendahkan kognitif dan kesedaran. Tu yang jadi blurr dan moody lama-lama duk berakar dalam office tertutup. Jadi saya nak share beberapa SOLUSI.

*Bila tidur dalam bilik aircond, memang tak logik buka tingkap dan pintu luas-luas. Buka aircond untuk sejukkan bilik. Kemudian bila nak tidur, buka tingkap dan guna kipas saja. Lepas tengah malam, udara luar biasanya sejuk.

*Jika kena tidur dalam aircond juga sampai pagi.. Buka sikit celahan pintu atau tingkap sudah mencukupi. At least adalah pengedaran udara.

IKLAN

*Duduk office tertutup dalam sejam sekali pergilah ke tingkap ambik udara. Tarik nafas dalam-dalam, hembus pelan-pelan. Teknik ni mengurangkan stres dan tambahkan oksigen supaya kita jadi segar dan sihat.

Tidur berkualiti memang penting. Badan perlu rehat untuk pulih dari stres bekerja seharian. Badan kita juga nak repair mana rosak. Bukak celahan tingkap sikit mungkin cegah daripada penyakit

Penting untuk kualiti tidur anak-anak kita. Jagalah kesihatan, Insha Allah meningkatkan prestasi kerja kita dan rakan di office kita juga.

Sumber kredit: Dr Hafiz Sulaiman