Diet telur rebus adalah makanan popular yang menjanjikan penurunan berat badan yang cepat. Seperti namanya, diet ini melibatkan makan beberapa porsi telur rebus setiap hari, bersama dengan protein tanpa lemak lain, sayur-sayuran tanpa pati dan buah karbohidrat rendah.

Walaupun ada yang menghargai gaya rancangan yang tersusun dan menyatakan bahawa ia dapat menurunkan berat badan, ia juga dikritik kerana sangat ketat, sukar diikuti dan tidak berkesan.

Apakah diet telur rebus?

Walaupun terdapat beberapa variasi diet, biasanya melibatkan makan telur atau jenis protein tanpa lemak dengan setiap hidangan, serta sayur-sayuran tanpa pati dan satu hingga dua hidangan buah karbohidrat rendah setiap hari.

Menurut pencipta diet, corak pemakanan rendah karbohidrat dan rendah kalori ini dapat membantu anda menurunkan berat badan hingga 25 paun atau 11 kg hanya dalam 2 minggu.

IKLAN

Selain meningkatkan penurunan berat badan, penyokong mendakwa bahawa makanan itu membekalkan nutrien yang meningkatkan kawalan gula darah, menyokong penglihatan yang sihat, dan menguatkan tulang, rambut, dan kuku.

Menurut sebuah Buku ini menawarkan rancangan makanan tersusun, resipi, dan makanan untuk dimakan dan dielakkan, menjadikannya mudah untuk menyesuaikan diet dengan citarasa dan pilihan anda.

Cara mengikuti diet telur rebus

Diet telur rebus membenarkan makanan tertentu untuk setiap hidangan sepanjang hari dan makanan ringan tidak dibenarkan di antaranya. Untuk sarapan pagi, anda mesti mengambil sekurang-kurangnya dua biji telur, bersama dengan satu hidangan sayur tanpa pati seperti tomato atau asparagus, serta satu buah karbohidrat rendah, seperti limau.

IKLAN

Makan tengah hari dan makan malam mestilah terdiri daripada sayur-sayuran yang tidak berkanji dan telur atau hidangan kecil protein tanpa lemak seperti ayam atau ikan. Walaupun latihan tidak diperlukan sebagai bahagian dari rencana, aktiviti fizikal ringan seperti berbasikal, aerobik, atau berjalan disarankan untuk memaksimumkan hasil.

Perlu diingat bahawa diet hanya bertujuan untuk diikuti selama beberapa minggu pada satu masa. Selepas itu, tempoh peralihan disarankan untuk membantu anda kembali ke diet biasa.

Makanan untuk dimakan

Diet telur rebus terdiri daripada telur, protein tanpa lemak, dan buah-buahan dan sayur-sayuran rendah karbohidrat. Minuman tanpa kalori juga dibenarkan, termasuk air dan teh atau kopi tanpa gula.

IKLAN

Ini adalah beberapa makanan yang digalakkan sebagai sebahagian daripada diet:

 • Telur: kuning telur dan putih
 • Protein tanpa lemak: ikan dan potongan daging, daging lembu, daging tanpa lemak
 • Sayuran tidak berkanji: bayam, kangkung, arugula, brokoli, paprika, zucchini, collard green dan tomato
 • Buah karbohidrat rendah: lemon, limau, jeruk, tembikai, beri, dan limau
 • Lemak dan minyak: minyak kelapa, mentega dan mayonis – semuanya dalam jumlah kecil
 • Minuman: air, soda diet,dan teh dan kopi tanpa gula
 • Herba dan rempah: bawang putih, kemangi, kunyit, lada, rosemary dan oregano

Beberapa variasi rancangan juga membenarkan produk tenusu rendah lemak, termasuk susu skim dan yogurt rendah lemak dan keju.

Makanan yang harus dielakkan

Diet Rebus Telur membatasi kebanyakan makanan berkarbohidrat tinggi, termasuk sayur-sayuran berkanji, biji-bijian, dan banyak buah. Minuman manis seperti soda juga terlarang, bersama dengan makanan yang diproses seperti makanan ringan dan masin, makanan sejuk beku dan makanan segera.

Berikut adalah beberapa makanan yang harus dielakkan dalam Diet Telur Rebus:

 • Sayuran berkanji: kentang, ubi jalar, kekacang, jagung dan kacang
 • Buah karbohidrat tinggi: pisang, nanas, mangga dan buah kering
 • Biji-bijian: roti, pasta, quinoa, couscous, farro, soba dan barli
 • Makanan yang diproses: bacon, makanan ringan, makanan segera, kerepek, pretzel, biskut dan gula-gula
 • Minuman manis: soda, jus, teh manis dan minuman sukan
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI