Sumber gambar: via pexels.com

Umum mengetahui kanser antara penyakit utama yang membunuh di negara kita. Penyakit ini tidak mengira usia, tua ataupun muda. Penyakit ini tidak memilih mangsanya. Penulis sendiri mempunyai pengalaman berhdapan dengan penyakit ini apabila dua ibu saudara penulis meninggal disebabkan kanser.

Pernahkah anda menghadapi situasi sebegini? Tahukah anda diet yang sesuai untuk mereka yang sedang menjalani rawatan untuk melawan kanser? Menurut laporan dari portal Institut Kanser Negara, pemakanan yang seimbang dan nutrien yang mencukupi sangat penting untuk pesakit kanser kerana keperluannya akan meningkat semasa sakit dan sewaktu penerima rawatan.

Diet Seimbang Pesakit Kanser Ketika Menjalani Rawatan.
Sumber gambar: via pexels.com

Pesakit kanser perlu makan makanan tinggi kalori dan juga protein bagi memastikan kesihatan mereka berada pada tahap optimum bagi menghadapi proses rawatan kanser yang sudah disusun oleh pihak hospital.

IKLAN

Kenapakah pesakit kanser memerlukan makanan berkalori dan berprotein tinggi? Ini disebabkan oleh faktor pesakit kanser akan mudah menjadi lemah dan tidak bertenaga akibat penyakit kanser semasa menjalani rawatan. Sebab itu lah mereka memerlukan sumber makanan yang berkalori dan berprotein tinggi.

Dua sumber ini diperlukan kerana ia mampu mengekalkan dan memperbaiki sistem pertahanan tubuh untuk menjadi lebih baik, menggantikan tisu-tisu yang rosak dan tercedera, mengurangkan risiko jangkitan kuman dan juga untuk mencapai berat badan yang sesuai.

IKLAN
Diet Seimbang Pesakit Kanser Ketika Menjalani Rawatan.
Ikan bagus untuk diet pesakit kanser. Sumber gambar Malidate Van via pexels.com

Contoh makanan yang berkalori tinggi seperti nasi goreng, roti canai, murtabak, ais krim, sup berkrim, susu penuh krim, puding susu, cendol dan mee kari. Manakala contoh makanan berprotein tinggi pula seperti telur, ayam, ikan, daging, hasil tenusu, susu, kekacang, tauhu dan tempe.

Jika anda memiliki ahli keluarga yang terkena kanser dan sedang menjalani rawatan bolehlah mengamalkan pemakanan seperti ini mengikut kesesuaian. Paling penting sentiasa sokong emosi mereka agar terus kuat untuk melawan penyakit ini.

IKLAN

Sumber: nci.moh.gov.my (Institut Kanser Negara Kementerian Kesihatan Malaysia)

Ideaktiv sedang menjalankan kempen NI Fight Against Cancer. Jom saksikan temubual kami bersama Dato’ Sri Nazir Razak.