Allah SWT mengurniakan manusia pelbagai nikmat di dunia ini. Nikmat harta misalnya, diberikan Allah SWT bagi menjamin kepentingan manusia supaya mereka dapat hidup dengan baik dan sempurna.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Tidakkah kamu perhatikan, sesungguhnya Allah memudahkan untuk kepentinganmu apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi dan menyempurnakan untukmu nikmat-nikmat-Nya yang zahir dan batin.” (Surah al-Luqman, ayat 20)

Telah banyak nikmat yang Allah berikan kepada manusia namun manusia masih belum lagi betul-betul ‘mengenali’ Allah. Berikut perkongsian deep daripada Zul Yahya.

IKLAN

Apabila Nabi Ibrahim a.s ditunaikan hajat baginda oleh Allah SWT untuk mendapatkan anak pada usia baginda 80tahun, maka Allah SWT bertanya kepada Nabi Ibrahim a.s bahawa apa hak Allah yang telah disempurnakan oleh baginda Ibrahim a.s?

Maka pada ketika itu Nabi Ibrahim a s merasa cemas dan bertanya kembali kepada Allah SWT “apakah ketaatanku tidak menyempurnakan hak Mu wahai Allah?” maka dijawab Allah SWT “sesungguhnya begitu ramai manusia di luar sana masih tidak mengenali Ku maka perkenalkan kepada mereka.

IKLAN

IKLAN

Kisah Nabi Ibrahim ini menyedarkan kita dari lena betapa Allah mengurniakan banyak nikmat namun adakalanya kita lupa untuk mensyukurinya. Kita leka, sehingga ‘terlupa’ untuk menyempurnakan hak Allah yang sepatutnya menjadi kewajipan.

Sumber kredit: Zul Yahya

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI