Photo by cottonbro from Pexels

Sering kali berharap rezeki datang melimpah ruah dalam hidup namun tanpa sedari kita sebenarnya telah menolaknya lagi jauh dari muncul menjelma dalam kehidupan kita.

Bagaimanakah ia terjadi? Pasti ada salah sana sini yang telah menyebabkan terjadinya hal sedemikian. Ayuh semak dulu amalan kita yang harus diperbaiki agar rezeki tidak terasa sempit lagi.

  1. Lupa tanggungjawab pada ibu bapa
Photo by Tristan Le from Pexels

Sebagai anak, kita harus utamakan dan bahagiakan dahulu ibu bapa kita sebelum orang lain. Balaslah jasa mereka semampu yang boleh. Ingatlah, tanpa restu mereka, kita pasti tidak ke mana.

  1. Kedekut
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

‘Penyakit’ yang wujud dalam diri kita tanpa sedari. Jika terlintas di hati kita untuk bersedekah, maka segeralah lakukannya. Berilah walaupun sedikit kerana pasti Allah akan gandakannya berlipat kali ganda nanti.

IKLAN
  1. Putus silaturrahim dengan adik beradik
Photo by Anna Shvets from Pexels

Jangan terkejut, ramai di antara kita sebenarnya yang bermusuh dengan adik beradik sendiri hingga bertahun lamanya. Masing-masing tak mahu kalah dan pertahankan ego sendiri. Usahlah begitu. Sis, ini mengundang kemurkaan Allah. Macam mana rezeki nak masuk?

  1. Pengotor
Photo by Craig Adderley from Pexels

Fuh, ini bahaya juga! Kotor hati, suka melayan perkara tidak elok dan lucah. Mengundang syahwat kepada yang bukan mahram. Kotor akal fikiran dan lain-lain lagi. Selain itu, anda juga yang suka mengumpat, mencarut dan menghina. Bagaimana hati nak bersih? Jangan anggap perkara ini kecil ya…

IKLAN
  1. Solat ala kadar
Photo by Ali Arapoğlu from Pexels

Dalam tak sedar menjalankan tugasan kerja kita seharian, adakala kita terlepas waktu solat ataupun hanya solat bersahaja bagi mencukupkan syarat. Solat inilah perantara kita dengan Tuhan yang memberikan kita rezeki. Bila kita ala kadarkan solat, rezeki kita juga akan ala kadar.

IKLAN

Bukanlah sifat Tuhan itu berdendam dan membalas perlakuan kita. Tapi tidak layaknya kita menerima rezeki yang banyak kerana seolah mempermainkan solat yang sungguh mulia.

Kawan-kawan yang baik, jika ubat kita gaul dan makan sekali dengan racun, nescaya racun yang akan memberi kesan kepada diri kita.

sumber: diolah dari Firdaus Mokhtar

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI