Perempuan memang gemar membeli-belah. Namun, ada juga perempuan yang gemar memakai satu baju hingga lusuh. Walaupun dah lusuh, sayang pula rasanya nak buang baju tersebut.

Tidak hanya baju, terdapat banyak lagi item-item lama yang boleh diubahsuai menjadi sesuatu yang nampak baru. Ini ada beberapa trik yang boleh anda lakukan pada semua koleksi lama anda.

1. Kotoran Deodoran

Cuka & ‘Petroleum Jelly’ Antara Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih SegarIni yang paling mengganggu hari anda. Kebanyakan baju mempunyai kesan putih yang jelas akibat deodoran. Cara menghilangkannya mudah saja. Hanya dengan menggunakan tisu basah. Mulai hari ini pastikan anda sentiasa membawa tisu basah untuk membersihkan kotoran deodoran tersebut.

2. Cara Mudah Regang Kasut

Cuka & ‘Petroleum Jelly’ Antara Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih SegarKasut akan menjadi buruk jika anda tidak tahu menjaganya dengan baik. Ia akan membuatkan kasut kelihatan sedikit berubah dan hilang simetri. Untuk mengatasinya, isikan air sejuk dan ketulan ais ke dalam plastik dan masukkan ke dalam kasut. Selepas itu, letakkan kasut tersebut dalam peti sejuk. Ulang sehingga kasut mampu mencapai saiz sebenar.

IKLAN

3. Mencipta Ilusi Kurus

Cuka & ‘Petroleum Jelly’ Antara Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih SegarSarungkan baju T secara berlapis untuk menyorokkan perut buncit anda. Paling penting, baju luar mesti ‘outstanding’, mempunyai motif bercetak dengan cetakan halus atau perincian jahitan yang unik. Tujuannya adalah untuk orang sekeliling mengalih pandangan.

4. Ubah Suai Baju Panas Lama

Cuka & ‘Petroleum Jelly’ Antara Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih SegarSetiap orang pasti menyimpan sekurang-kurangnya satu baju sejuk jenis kait . Baju anda boleh jadi stailo dengan memotong sebahagian lengan dan biarkan ia tidak dijahit. Sarung ketika anda sedang kesejukan terutama semasa di pejabat.

IKLAN

5. Kilatkan Semula But Lama

Cuka & ‘Petroleum Jelly’ Antara Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih SegarKotoran pada but anda boleh hilang dengan menggunakan cuka. Jangan tidak tahu, cuka sememangnya baik untuk penjagaan barangan kulit.

6. Hilangkan Debu Pada Kasut

Cuka & ‘Petroleum Jelly’ Antara Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar

IKLAN

Anda mahu kembali menggayakan sepatu lama namun terdapat debu pada sepatu tersebut? Mudah je, cuma ‘buff’kan sahaja menggunakan pengilat kuku. INI MENARIK!

7. Baiki Kasut Yang Tercalar

Cuka & ‘Petroleum Jelly’ Antara Trik Penting Untuk Jadikan Item Lama Nampak Baru & Lebih Segar

Usah risau jika sepatu kesayangan anda sedikit rosak. Baiki sahaja kesan cela pada sepatu kulit dengan ‘petroleum jelly’.