Bintik hitam atau blackhead adalah salah satu masalah muka yang kelihatan mengganggu anda setiap hari. Baru dibersihkan, ia muncul semula tanpa disedari. Tidak seperti whitehead, bintik hitam disebabkan oleh pengumpulan minyak, sel kulit mati, dan bakteria yang memasuki dan menyumbat pori-pori anda. 

Apabila kotoran terkumpul perlahan-lahan ditolak ke permukaan kulit untuk dikeluarkan, ia kemudiannya terdedah kepada udara di mana ia teroksida menjadi gumpalan hitam yang mengubah penampilan kulit.

Artikel Berkaitan : Whitehead & Blackhead Boleh Hilang Dengan Dua Bahan Ini, Serendah 40 Sen. Murah Dan Berkesan!

Oleh kerana ini adalah bintik hitam, rawatan untuk menghilangkan bintik hitam ini juga berbeza. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan dan membasmi bintik hitam degil ini.

1.Membersihkan Wajah Dengan Pencuci Anti-acne

IKLAN

Pencuci muka untuk kulit berjerawat biasanya mengandungi asid salisilik, yang boleh membersihkan pori-pori tanpa menyebabkan kerengsaan kulit. Di samping itu, asid salisilik membantu menghalang penampilan bintik hitam dengan berkesan membersihkan liang-liang. Jadi cuba gantikan pencuci muka anda dengan formula yang dibuat khusus untuk kulit yang berjerawat.Hasilnya tidak kelihatan serta-merta, tetapi ia berkesan dalam merawat masalah bintik hitam di muka!

2.Menggunakan Facial Cleansing Brush

“Jika anda telah membersihkan muka selama sebulan dengan produk yang mengandungi benzoyl peroksida atau asid salisilik dan anda masih mendapat bintik hitam, cuba gunakan alat mekanikal, seperti berus pembersih muka, apabila anda mencuci muka anda.

IKLAN

“Getaran pantas membantu menghilangkan kotoran dengan lebih cepat.” menurut pakar. 

Jika anda mempunyai kulit berminyak, dia mengesyorkan menggunakan peranti itu setiap hari. Walau bagaimanapun, jika kulit anda kering dan/atau sensitif, cukup gunakan dua kali seminggu.

3.Merawat Wajah Menggunakan Clay Mask

IKLAN

Rawatan muka dengan clay mask atau tanah liat yang bertujuan untuk mengurangkan minyak berlebihan akan membantu mengurangkan penampilan bintik hitam. Ini kerana topeng tanah liat membantu mengawal paras minyak di muka, bermakna ia meminimumkan risiko penyumbatan pori-pori anda. Gunakan clay mask sekali seminggu selama 10-15 minit.

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan bintik hitam di muka. Anda boleh mulakan dengan langkah paling mudah, menggabungkan pelbagai kaedah atau cuba langkah terakhir apabila beberapa remedi rumah tidak cukup berkesan untuk menyelesaikan masalah muka anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI