Pada masa kini, kita dapat saksikan banyak produk kecantikan jenama tempatan yang semakin popular dan terus mendapat tempat di hati pengguna rakyat Malaysia. Namun begitu, kebanjiran produk kecantikan yang dilabelkan sebagai produk ‘timbang kilo’ menyebabkan pengguna takut dan berfikir dua kali sekaligus hilang kepercayaan untuk  mencuba produk kecantikan tempatan.

Tapi tak semua produk kecantikan tempatan itu produk ‘timbang kilo’. Ada yang betul-betul berusaha menghasilkan produk yang terbaik setaraf dengan jenama antarabangsa. Bagi mencari produk yang selamat, mari kita semak senarai apa yang perlu ada dekat label kosmetik produk tempatan berdasarkan National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA). Perkara ini telah dikongsikan oleh blogger kecantikan dan juga pengguna twitter yang popular iaitu @ImanAbdulRahim.

Mari kita semak 10 perkara yang perlu ada dekat label produk!

Perlu ada nama, fungsinya dan juga cara penggunaan yang betul.

IKLAN

Bahan-bahan kandungannya perlu disenaraikan semua dan bukan hanya bahan tertentu sahaja.

Nama negara pengeluar perlu ada berserta dengan nama dan alamat pengilang.

IKLAN

Berat isi kandungan tak boleh tertinggal tau!

IKLAN

Produk itu juga perlu ada tarikh produk dikeluarkan dan juga tarikh luputnya.

Langkah-langkah pencegahan juga perlu disertakan sekali dengan nombor telefon untuk dihubungi.

Itulah 10 perkara yang perlu ada untuk sesebuah produk kecantikan tempatan. Jika semuanya lengkap, anda tidak perlu ragu-ragu ataupun berasa was-was lagi untuk mencuba produk tersebut. Banyak sebenarnya produk tempatan yang best. Lepas ini, hijabi bolehlah cuba survey produk tempatan di pasaran pula ye !

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI