Pelajar tajaan MARA, Maryam Balqis Abdul Rashid telah membanggakan Malaysia apabila berjaya mengekalkan Cumulative Grade Point Average (CGPA) sebanyak 4.0 dalam setiap semester sewaktu pengajian sarjana mudanya di School of Sustainability, Arizona State University (ASU) di Amerika Syarikat.

Menurut portal MARA e-Warta, gadis berusia 23 tahun yang merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (P) Sri Aman, Petaling Jaya itu bakal melanjutkan pengajian sarjananya dalam Sustainability Solutions di ASU bermula Ogos 2019.

Selepas tamat zaman sekolah, Maryam melanjutkan pengajiannya dalam asasi di INTEC Education College (INTEC) di bawah American Degree Foundation Programme sebelum meneruskannya di ASU.

IKLAN

Maryam Balqis juga dikenali sebagai seorang yang sangat aktif dalam ko-kurikulum aktiviti dan telah memenangi beberapa anugerah di atas pencapaiannya di ASU.

Antara anugerah yang diterima ialah ‘Community Assistant of the Year and Outstanding Graduate Award Spring 2019’ yang diberikan oleh ASU School of Sustainability and Alumni Association dan ‘Academic Excellence Award’ yang diberikan sempena dengan Perdana Scholar Awards 2018.

IKLAN

Sewaktu di universiti, Maryam juga pernah menyertai beberapa projek kajian seperti kelestarian global dalam pelancongan dan juga masalah perikanan di Lombok, Indonesia.

Beliau juga mempelajari pendekatan Los Angeles dalam menangani isu perubahan iklim dan menghasilkan satu dasar ringkas dan alat bagi kerajaan Mexico untuk melaksanakan konsep kelestarian, ketahanan, transformasi, dan penyesuaian.

IKLAN

Maryam juga telah melaksanakan latihan praktikalnya bersama Think City, sebuah organisasi yang ditubuhkan oleh Khazanah Nasional Berhad dimana dia telah membantu memetakan 75 projek Think City kepada Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

kredit: New Straits Times, Bernama

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI