Penggemar minuman kopi? Siapa sangka dengan biji tumbuhan ini dapat menjaga kecantikan dan kesihatan wajah! 

Terdapat banyak petua untuk menyediakan, menyediakan dan menggunakan topeng muka kopi. Tetapi secara umum, apakah faedah topeng kopi untuk wajah?

Artikel Berkaitan : Kulit Wajah Lebih Cerah Dan Bersih Dengan Skrub Kopi Gula. Buat Sendiri Je!

Kopi mengandungi pelbagai bahan yang baik untuk kulit muka dan badan.Daripada melawan tanda-tanda penuaan pramatang hinggalah mengatasi selulit. Bagi anda yang tidak tahu, berikut adalah faedah topeng kopi yang perlu anda ketahui.

Mencegah tanda-tanda penuaan 

Bukan Hanya Untuk Diminum, Ini Adalah Kebaikan ‘Masker’ Kopi!

IKLAN

Kopi merupakan salah satu kacang yang kaya dengan antioksidan. Kandungan ini bagus untuk melawan tanda-tanda penuaan pramatang. Beberapa kajian mendapati kopi (terutamanya minyak biji kopi) boleh meningkatkan kolagen dan elastin, yang menjadikan kulit wajah kelihatan lebih tegang. Selain itu, kopi boleh melembapkan kulit dengan melambatkan penyejatan air dari kulit.

Melindungi daripada radikal bebas

Bukan Hanya Untuk Diminum, Ini Adalah Kebaikan ‘Masker’ Kopi!

Antioksidan dalam kopi bukan sahaja membantu mencegah tanda-tanda penuaan kulit pramatang, tetapi juga melindungi kulit daripada radikal bebas (cth. zarah pencemar). Kandungan antioksidan dalam kopi melindungi kulit sambil menguatkan pertahanan semula jadinya.

IKLAN

Lindungi daripada cahaya matahari

Bukan Hanya Untuk Diminum, Ini Adalah Kebaikan ‘Masker’ Kopi!

Beberapa kajian mendapati serbuk ekstrak kopi boleh melindungi kulit daripada sinaran UVB yang berbahaya. Jadi apabila ekstrak kopi ini digunakan dalam langkah penjagaan kulit, ia membantu melindungi kulit daripada kedutan dan kerosakan kulit akibat cahaya matahari.

IKLAN

Memutihkan kulit

Bukan Hanya Untuk Diminum, Ini Adalah Kebaikan ‘Masker’ Kopi!

Kandungan antioksidan dalam kopi juga boleh mencerahkan kulit. Digunakan sebagai topeng muka, kopi membantu meningkatkan peredaran dan mencerahkan kulit.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI