Kayu manis biasa kita gunakan sebagai ramuan untuk makanan dan minuman. Ternyata ada berbagai macam jenis kayu manis yang sudah tersebar di seluruh dunia dan mungkin kita tidak menyedarinya. Kayu manis mempunyai berbagai macam jenis yang berbeza-beza dan memiliki tekstur yang berbeza. Ada beberapa jenis kayu manis iaitu kayu manis jenis cassio, Ceylon, dan Saigon. Setiap jenis kayu manis memiliki rasa yang berbeza-beza, untuk kayu manis jenis Ceylon biasanya lebih manis dan lembut teksturnya serta memiliki warna cokeat yang agak muda.

Sebenarnya banyak kegunaan kayu manis cyelon bukan sahaja untuk tujuan kecantikan tetapi juga kesihatan.

Kalau korang tertanya-tanya, Kayu manis ceylon (KMC) serbuk ni boleh buat apa?

Dia macam nii, KMC serbuk ni memang sangat sangat best. Memacam kita boleh buat.

Kalau rasa nak buang sikit lemak kat perut tu, amik je 1 sdt KMC pi bancuh ngan air panas. Masa nak minum tu, perah lemon pastu letak madu sikit. Untuk kencing manis, darah tinggi, kolesterol pun boleh buat macam tu jugak.

Kalau nak hilangkan gatal, rasa merayap kat muka pulak, bancuh serbuk KMC ni dengan madu. Sapu kat muka. Nanti hilang la rasa gatal merenyam tu. Muka pun nampak bercahaya macam kena spot light.

IKLAN


.

Tapikan kalo muka bercahaya tetiba gigi pulak sakit. Aduhh, hilang dah le seri di muka tuh.


.

IKLAN

Haa jangan risau yer. Bancuh serbuk KMC dengan air biasa jadi kan pes. Lepas tu sapu kat tempat sakit.

Kalau selesema pun boleh guna serbuk ni tau.

Bancuh je susu panas dengan serbuk KMC ni. Bila minum panas-panas, nanti selesema cepat lega.

IKLAN


.

Yang lagi best, kalau konsisten minum gini kulit pun makin moist, makin cerah. Macam minum susu cantik la pulak.

Dah, tak payah nak buang duit, cari ubat yang mahal tu. Amalkan Kayu Manis Ceylon je, jimat selamat

Sumber kredit: No Or