Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern berkata kerajaan New Zealand akan menanggung segala kos pengebumian mangsa serangan bersenjata yang berlaku di masjid pada Jumaat yang lalu.

Berkata kepada sebahagian ahli keluarga 49 orang mangsa yang terkorban dalam kejadian berdarah itu, beliau memberikan mereka jaminan bahawa kerajaan juga akan memberikan bantuan kewangan kepada keluarga walaupun berstatus imigran.

Kata-katanya yang telah diposkan di media sosial…

“Kami sangat fokus dalam memastikan anda mendapat sokongan yang diperlukan dalam waktu ini dan pada masa akan datang.

IKLAN

Kebanyakan daripada mereka yang terkorban merupakan insan yang mencari nafkah buat keluarga mereka. Insan yang menjadi kebergantungan keluarga dan pasangan mereka. Saya mahu memberikan jaminan bahawa melalui sistem di New Zealand, melalui ACC, ada peruntukan yang disediakan untuk keluarga-keluarga tersebut.

Peruntukan itu wujud tidak kiralah status imigran mereka samada yang terkorban mahupun ahli keluarga mereka. Ini termasuklah kos pengebumian dan juga sokongan dari segi kewangan untuk jangka masa yang lama. Saya boleh berikan jaminan itu.”

IKLAN

Ternyata Jacinda telah menunjukkan sisinya yang bertanggungjawab sebagai seorang pemimpin. Beliau juga telah mengenakan hijab sebagai tanda hormat sewaktu melawat keluarga mangsa.

Tiada perbezaan, beliau berkata pada keluarga mangsa : “You are us”

IKLAN

Seluruh masyarakat dunia memuji tindakannya dan mengatakan inilah ciri sebenar seorang pemimpin!

Berhijab Tanda Hormat, Tindakan Jacinda Ardern, Perdana Menteri New Zealand Dipuji Dunia

kredit: ilmfeed, twitter Negar Mortazavi