Limau nipis bukan sahaja salah satu bahan untuk minuman dan juga masakan tetapi ia juga memberikan ‘sumbangan’ untuk kecantikan. Walaupun ia tidak sebegitu popular seperti lemon namun khasiatnya memang tidak dapat dinafikan.

Limau nipis memang bagus untuk kegunaan kecantikan dan kesihatan. Jika diamalkan dalam kehidupan ia banyak membantu memelihara kesihatan. Namun pengambilannya perlulah konsisten bagi mendapatkan hasil yang terbaik.

Photo by Lovefood Art from Pexels

Ikuti perkongsian berikut Dr Syid

BAGAIMANA UNTUK MINUM AIR LIMAU DI KEDAI MAMAK UNTUK KURUS

Air merupakan bahan kedua terpenting dalam tubuh manusia selepas oksigen. Malah, lebih 60 peratus daripada tubuh manusia terdiri daripada air. Air melaraskan suhu badan disamping membawa nutrien dan oksigen ke sel serta menghapuskan sisa yang tidak diperlukan oleh badan. Cecair ini mempunyai pelbagai fungsi penting dalam memastikan tubuh sentiasa sihat dan cergas.

Photo by Anthony from Pexels

Tidak gemar minum air kosong? Cuba campurkan air anda bersama buah sitrus seperti limau nipis, kasturi atau lemon. Limau nipis mengandungi sumber vitamin A, B, C dan D, kalsium, zat besi, potassium, magnesium, fosforus dan zink. Ia juga kaya dengan flavonoids yang sangat baik untuk kesihatan salur darah.

IKLAN

Antara kebaikan air limau nipis adalah:

Tingkatkan sistem imun
Anti oksidan membantu melindungi badan dari kerosakan badan dan mengelakkan penyakit seperti penyakit jantung, diabetes, tinggi kolesterol dan darah tinggi. Juga mempunyai flavonoids yang boleh membunuh bakteria dan mengelakkan jangkitan.

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Mengurangkan risiko penyakit jantung
Limau nipis mengandungi kandungan magnesium dan potassium yang baik untuk kesihatan jantung. Ia juga membantu menurunkan tekanan darah tinggi penyumbang utama kepada serangan jantung.

Mencantikkan kulit
Kaya dengan vitamin C yang boleh menguatkan struktur kolagen dan membantu penghasilan kolagen dalam badan. Ini kerana, badan akan kehilangan 1.5 peratus kolagen bermula umur 25 tahun.

IKLAN

Dapat mengatasi keradangan
Mampu atasi keradangan yang menjadi punca penyakit zaman moden. Antaranya seperti penyakit sendi. Kajian juga mendapati individu yang kurang vitamin C mempunyai risiko 3 kali ganda untuk mengalami sakit sendi (arthritis). Bukan sahaja membantu mengurangkan kemerosotan sendi, tapi baik untuk menurunkan kandungan asid urik dalam badan.

Photo by Kim van Vuuren from Pexels

Bantu penghadaman
Kandungan flavonoid di dalam limau nipis dapat merangsang penghasilan enzim penghadaman. Sebaiknya amalkan air limau nipis sebelum makan. Juga boleh diamalkan untuk mereka yang mempunyai masalah asid reflux. Disyorkan mengambil 2 sudu teh perahan limau nipis bersama air kosong setengah jam sebelum makan.

Rendah Indeks Glisemik (GI)
Kandungan indeks glisemik (GI) yang rendah membantu untuk melambatkan penyerapan gula (karbohidrat) di dalam badan. Kawalan gula darah akan bertambah baik terutamanya bagi penghidap Diabetes. Bukan itu sahaja, ia membantu menurunkan rintangan insulin, punca utama penyakit Diabetes.

IKLAN

Elak batu karang
Juga boleh mengurangkan urik asid dan mengurangkan risiko terbentuknya sesetengah jenis batu karang.

Langsingkan badan
Limau nipis dapat meningkatkan metabolisma badan terutamanya jika diambil pada waktu pagi. Vitamin C di dalam limau nipis juga membantu meningkatkan pembakaran lemak di dalam badan. Pengambilan air limau nipis sebelum senaman dapat membakar lemak 30% lebih banyak berbanding individu yang tidak mengambil air tersebut.

#Nota: Perah 2-3 limau nipis ke dalam air kosong tanpa gula. Disyorkan minum sebelum waktu makan.

Sumber kredit: Tanya Dr Syid Top image: Photo by Jessica Lewis from Pexels

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI