Setiap pagi kita pasti sudah mempunyai rutin kehidupan yang cuba kita turuti, ianya untuk memastikan supaya hari yang baru di mulakan dengan perkara yang produktif. Tiba-tiba, perut memulas dan ‘menggelodak’, sudah cantik berhias kini perlu bergegas ke tandas untuk BAB (buang air besar).

Tetapi perkara ini menjadi tanda tanya buat segelintir orang, adakah ia normal untuk kerap membuang air besar setiap pagi? Apakah kekerapan membuang air besar setiap pagi juga menunjukkan satu kondisi kesihatan?

Setiap kali bangun pagi, sakit perut!

Kondisi ini bukanlah satu perkara yang abnormal, ia adalah suatu perkara yang sering terjadi kepada setiap manusia. Ada juga beranggapan bahawa proses pencernaan kita mula sambung kembali di waktu pagi kerana sudah ‘tutup’ pada waktu malam kerana tidur.

Menurut Liputan6, ahli gastroenterologi, Dr. Sarina Pasricha, membuang air besar pada setap pagi merupakan satu waktu yang sesuai dan normal bagi seorang individu. Perkongsian Dr. Sarina Pasricha ini menjelaskan kenapa ada kerisauan timbul apabila ia menjadi kerap kepada seseorang untuk membuang air besar setiap pagi.

“Pada setiap pagi, apabila kita bangun sahaja dari tidur, badan akan di terima mesej dari otak untuk membuang air besar,

IKLAN

“Setiap pagi juga, anda sudah mula terasa untuk membuang air besar, jadi usus besar akan mulai untuk memberikan reaksi,” katanya.

Artikel berkaitan: Perut Kembung Dan Buncit, Nasihat Pakar Diet Tukar Pemakanan Anda. Barulah Selesa Pakai Baju Saiz S

Sebenarnya, mengapa manusia mula untuk membuang air besar pada setiap pagi adalah kerana setiap organ yang berada di dalam tubuh manusia akan kerja tiga kali ganda pada satu jam pertama setelah bangun dari tidur. Hal ini kerana, sewaktu tidur, itu adalah waktu yang sesuai bagi usus besar dan kecil untuk memproseskan sisa makanan yang telah di makan oleh manusia seharian.

Lazimnya, setelah 30 minit kita bangun dari tidur, sangat penting untuk kita minum air kosong untuk membantu kesihatan usus dan proses pencernaan yang baik. Dr. Sarina Pasricha juga menyatakan bahawa jika seseorang tidak membuang air besar dalam sehari atau lebih beberapa hari, itu menunjukkan satu kondisi kesihatan yang bahaya.

IKLAN

Bentuk lebih penting dari kekerapan membuang

Mengikuti penjelasan dari HelloSehat, Berbard, pakar pemakanan dan juga pengarang The Beauty Detox Solution, Kimberly Snyder, menyatakan bahawa jadual proses pencernaan dari usus yang sihat adalah sehari sekali, walaupun secara idealnya adalah dua kali sehari. Namub Kimberly menjelaskan kadar kekerapan seseorang berbeza antara satu sama lain. Jadi bukan kekerapan yang penting di perhatikan, malah, bentuk ‘najis’ itu sendiri.

“Adakah najis anda keras atau lembut? Sekiranya kelihatan keras, anda sebaiknya perlu pastikan diet serta jumlah air yang anda minum. Hal ini kerana anda berkemungkinan dehidrasi atau sembelit. Kalau ia kelihatan cair, ia menunjukkan makanan di proses dengan cepat,

IKLAN

“Maka, tekstur najis itu lebih penting berbanding kekerapan yang sering kita ingat menjadi faktor utama untuk lihat kondisi kesihatan badan. Sekali atau dua kali adalah satu kekerapan yang baik.” katanya lagi.

Kesimpulannya, anda perlulah menjaga diet badan, minum air yang mencukupi, serta kurangkan dari pengambilan makanan yang kurang sihat. Demi menjaga kesihatan yang sihat perlulah bermula dari cara pemakanan dan kesihatan dalaman yang baik.

Sumber gambar: Canva

Artikel berkaitan: 17 Makanan Ringan Yang Sihat Dan Rendah Kalori Yang Benar-benar Memuaskan. Diet On!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI