Bagi si kulit berminyak tentunya ketika cuaca panas akan memberikan masalah kepada mereka. Cahaya matahari yang terik tentunya membuatkan wajah dan tubuh mudah berpeluh.

Bahagian yang paling ketara tentulah kulit wajah. Kulit wajah akan kelihatan berkilat. Keadaan ini berlaku kerana kelenjar minyak yang aktif. Solekan pada wajah juga akan mencair.

Bukan itu sahaja, lebih buruk lagi, pelembap wajah dan segala produk perawatan wajah mula mencair sehingga menimbulkan rasa kurang selesa pada si empunya diri.

Dalam banyak-banyak produk perawatan wajah yang dipakai pada kulit wajah seperti toner, serum, pelembap, dan sunscreen, yang paling utama tentulah pelembap wajah.

Photo by Anastasiia Ostapovych from Unsplash

Sebenarnya kulit akan memerlukan pelembap yang mencukupi bagi mengunci kelembapan wajah di tengah cuaca panas. Namun, jika pelembap wajah luntur, perlindungan kulit di siang hari yang kita lakukan tidak akan berkesan dan berfungsi dengan sebaiknya.

Namun jangan bimbang. Pada waktui siang hari, ada langkah yang sesuai yang boleh diaplikasikan dalam rutin perawatan wajah agar ia tidak mudah luntur terutama ketika dalam cuaca panas.

Gunakan pelembap bersama serum

Pelembap mesti dipakai segera setelah selesai mencuci wajah. Tapi jika ingin menambah kadar kelembapan pada kulit wajah, gunakan serum sebelum memakai pelembap pada kulit wajah. Harus diingat bahawa cuaca panas bukan alasan untuk anda skip memakai pelembap wajah.

IKLAN
Photo by Cottonbro fromm Pexels

Semburkan Face Mist

Semburan face mist pada kulit wajah dapat membantu mengembalikan kelembapan kulit setelah mencuci wajah. Namun ada caranya, bukan sekadar sembur. Setelah menyembur face mist pada kulit wajah, keringkan sisa air pada wajah dengan tisu. Jangan biarkan ia kering dengan sendirinya. Hal ini kerana ia boleh menyebabkan reaksi osmotic sehingga menyebabkan kulit makin kering.

Photo by Kalos Skincare from Unsplash

Beri Perlindungan Pada Kulit Wajah

Sunscreen memang wajib kita pakai walaupun duduk di rumah. Pilih sunscreen yang memiliki formula melembapkan agar fungsinya jadi berganda, melembapkan sekaligus melindungi kulit dari sinar UV. Anda boleh makai pelembap bertekstur ringan, kemudian lanjutkan dengan sunscreen.

Photo by Clarissa Watson from Unsplash

Berikut dikongsikan beberapa pilihan pelembap untuk kulit wajah:

FARMACY Daily Greens Oil-Free Gel Moisturizer with Moringa and Papaya

Sekiranya frasa “bebas minyak” menenangkan hati anda, pelembap ini pilihan terbaik. Walaupun tidak mengandungi minyak, ia masih melembapkan, berkat campuran empat jenis asid hyaluronik. Ia dikaji secara positif di Sephora, dengan beratus-ratus orang memujinya sebagai yang terbaik untuk kulit berminyak.

IKLAN

Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream Fragrance-Free

Ini bukan pelembap yang paling popular, tetapi yang ini mempunyai reputasi lama dalam dunia kecantikan. Berfungsi dengan baik dan tidak mempunyai aroma. Satu sapuan formula hyaluronic acid dan kaya niacinamide sangat melembapkan kulit.

Avène Cicalfate Restorative Skin Cream

Mereka yang menghidap eksim kronik memuji krim ini kerana kemampuannya menyembuhkan dan melegakan tompok-tompok yang degil. Ini adalah drug store Perancis yang mengandungi air mata air termal terkenal dengan sifat penyembuhannya, tetapi juga mempunyai hasil klinikal yang menyokong keberkesanannya dalam memperbaiki penghalang kulit. Ia sangat melegakan malah sesuai digunakan pada bayi.

IKLAN

Clinique Dramatically Different Moisturizing Cream

Sekiranya anda dibesarkan dengan sistem tiga langkah Clinique, tetapi memerlukan sesuatu yang lebih kaya, pertimbangkan versi klasik kultus ini. Krim sutera meluncur di atas tompok kasar. Dimuatkan dengan antioksidan dan emolien seperti gliserin dan petrolatum, ia menjadikan kulit berasa selesa dan lembut sepanjang hari.

Tatcha Water Cream Moisturizer

Sepanjang musim panas, krim ini dengan cepat menjadi pelembap terlaris Sephora dan habis dijual dua kali ganda. Ia mempunyai tekstur gel yang langsung menjadi pelembap sutera yang kaya pada kulit, dan melembapkan tanpa berminyak.

HIJABISTA: Kulit sememangnya memerlukan lembapan yang mencukupi agar kulit kekal sihat, lembut dan berseri. Oleh itu, jangan sesekali culas untuk memakai pelembap wajah ya!

Sumber kredit: Top image: Canva