Wanita memang pantang jika dapat tahu berat badan sudah semakin naik. Kalau boleh mahukan tubuh badan sentiasa langsing agar sedap mata memandang, selain memudahkan pergerakan.

Sebenarnya dalam Islam sendiri turut membahaskan mengenai diet dan amalan menjaga berat badan.

Di dalam Islam memang tidak dibolehkan melakukan diet yang keterlaluan kerana boleh mengganggu kesihatan diri.

Rasulullah SAW bersabda ”Sumber dari penyakit itu perut. Perut adalah gudang penyakit dan berpuasa itu ubatnya.”

Dalam sabda ini tersirat bahawa umat Islam tidak dibolehkan mempunyai perut yang terlalu berisi. Sebenarnya doa agar berat badan turun secara khusus tidak ada, Rasulullah tidak pernah mengajarkan doa untuk menurunkan berat badan.

IKLAN

Untuk menurunkan berat badan dalam Islam sebenarnya sudah diberikan solusinya ialah dengan berpuasa. Puasa merupakan salah satu cara paling mudah untuk menurunkan berat badan, cara ini tidak akan memberikan impak buruk bagi tubuh malah menyihatkan. Doa untuk menurunkan berat badan sendiri itu memang adalah dari diri sendiri.

Namun begitu ada beberapa tip untuk melakukan diet secara Islami.

1. Niat
Ketika anda akan melakukan diet sebaiknya anda niatkan dulu diet anda bahawa anda ingin mengurangi berat badan anda supaya tidak menjadi obesiti. Dengan niat yang kuat pasti semua program diet dapat anda lalui dengan baik.

IKLAN
Amalan Turunkan Berat Badan Ikut Cara Islam Salah Satunya Boleh Buat Setiap Minggu

2. Berfikir langsing
Berfikir bahawa anda pastinya akan dapat bentuk tubuh yang ideal. Dengan berfikir secara positif akan dapat mengubah minda anda baha anda sememangnya bertubuh langsing. Lama-kelamaan pasti anda akan berusaha untuk mendapatkan tubuh yang langsing.

Amalan Turunkan Berat Badan Ikut Cara Islam Salah Satunya Boleh Buat Setiap Minggu

3. Berpuasa
Cara paling senang untuk menurunkan berat badan adalah dengan berpuasa. Anda dapat melakukan puasa sunah pada hari Isnin dan Khamis. Puasa sunat yang dilakukan secara rutin akan membuatkan tubuh anda menjadi kurus dan langsing. Walaupun begitu, tidak boleh berniat puasa supaya kurus, tetapi tetap hanya kerana Allah SWT.

Amalan Turunkan Berat Badan Ikut Cara Islam Salah Satunya Boleh Buat Setiap Minggu

4. Menjaga pola makan
Untuk mendapatkan tubuh yang ideal anda perlu menjaga pola pemakanan. Pilih makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayuran. Dan jangan lupa perbanyakan minum air putih, sekurang-kurangnya 3 liter sehari.

IKLAN
Amalan Turunkan Berat Badan Ikut Cara Islam Salah Satunya Boleh Buat Setiap Minggu

5. Berdoa
Cara terakhir untuk mendapatkan tubuh yang langsing adalah dengan berdoa. Doa untuk menurunkan berat badan secara khusus tidak ada, untuk itu anda perlu untuk menyiapkan doa anda sendiri.

Amalan Turunkan Berat Badan Ikut Cara Islam Salah Satunya Boleh Buat Setiap Minggu

Doa untuk menurunkan berat badan secara khusus sebenarnya tidak ada, semuanya tergantung dengan diri anda sendiri. Setelah anda mempunyai niat dan tekad yang besar untuk menurunkan berat badan maka lakukan secara sihat dan baik. Perlu diperhatikan juga bahawa melakukan diet boleh saja ketika berat badan anda memang sudah over atau berlebihan, jika masih ideal sebaiknya tidak melakukan diet.

Tubuh yang dimiliki tentunya harus disyukuri, apa pun bentuknya sama ada gemuk ataupun kurus. Namun jika anda sudah merasa badan anda gemuk, memang disarankan untuk menurunkan berat badannya. Kelebihan berat badan malah akan menyebabkan timbulnya pelbagai penyakit berbahaya dan mematikan.

Untuk itu berdiet perlu ketika anda merasakan badan sudah terlebih berisi. Doa khusus untuk menurunkan berat badan dibuat sendiri dengan kata-kata anda, semua doa untuk menurunkan berat badan yang dipanjatkan dengan sungguh-sungguh tentunya akan dimakbulkan oleh Allah SWT.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI