Minggu lepas viral kes di mana salah seorang pelawak yang popular sekitar 90-an mengasari seorang pengawal keselamatan warga emas di satu kawasan perumahan. Walaupun tidak ada penjelasan dari pelawak berkenaan, tetapi video yang tersebar di media sosial menunjukkan kejadian sebenar yang berlaku.

Jika berlaku kejadian seperti ini pastilah kesannya akan terpalit pada mereka yang ada hubungan rapat dengan pelawak ini. Namun bagi isteri kesayangannya, seperti tidak ada apa-apa yang berlaku dan aktiviti dakwah dilakukan seperti biasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rozita Che Wan (@rozitachewan1) on

Umum mengetahui isteri kepada pelawak berkenaan, Ruby Che Wan yang juga merupakan adik kepada Che Ta sudah berhijrah dengan memilih penampilan lebih santun dan sangat menutup aurat.

Malah jika dilihat di laman Instagram, Ruby juga banyak menyebarkan dakwah kepada followernya dengan berkongsi nasihat atau ajaran yang baik.

Dalam satu posting dia berkongsi bagaimana untuk menjadi seorang isteri solehah dan masuk syurga. Menurutnya salah satu perkara yang paling diutamakan adalah perlu taat pada suami.

 

View this post on Instagram

 

UNTUKMU ISTERI SOLEHAH . Nak masuk dari mana-mana pintu Syurga ? . Taatilah RABBMU Taatilah SUAMIMU . Keutamaan isteri yang TAAT pada suami adalah akan dijamin SYURGA. Ini menunjukkan KEWAJIPAN BESAR isteri pada suami adalah mentaati perintahnya. . Dari Ummu Salamah r.a, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Wanita mana saja yang meninggal dunia lantas suaminya redha padanya, maka ia akan masuk surga.” (HR. Tirmidzi) . Yang dimaksudkan dengan hadits di atas adalah jika seorang wanita beriman itu meninggal dunia lantas ia benar-benar menjalankan kewajiban terhadap suaminya sampai suami tersebut redha dengannya, maka ia DIJAMIN masuk surga. Boleh juga makna hadits tersebut adalah adanya PENGAMPUNAN dosa atau Allah MEREDHAINYA krn redha Allah bersama redha suami. . Begitu pula ada hadits dari ‘Abdurrahman bin ‘Auf, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, . “Jika seorang wanita selalu menjaga SOLAT 5 WAKTU, juga BERPUASA (di bulan Ramadhan), serta menjaga kemaluannya (dari perbuatan zina) dan benar-benar TAAT pada suaminya, maka dikatakan pada wanita yang memiliki sifat mulia ini, “Masuklah dalam surga melalui pintu mana saja yang engkau suka.” (HR. Ahmad) . Dengan ketaatan seorang istri, maka akan terus harmoni hubungan kedua pasangan. Hal ini akan sangat membantu untuk kehidupan dunia dan akhirat. InsyaAllah… . Sebagian istri saat ini melupakan keutamaan taat pada suami. Ada yg menganggap dia harus LEBIH daripada suami dan dia nak suami taati dia krn harta atau pangkat/kerjayanya lebih tinggi. Wallahul musta’an. . . Semoga kita tergolong dlm kumpulan muslimat yang dipilih Allah menjadi Isteri Solehah. Aminnnn YA Rabb?? . #mayAllahguideusright❤️ Pakaian: @maliqajilbabsyarii #jilbabmaryamolivegreen #comingsoon!!! #insyaAllah

A post shared by RubyCheWan (@rubychewan) on

IKLAN

Kita doakan semoga hubungan dia dengan suami tetap kekal utuh dan berpanjangan. Anggalah apa yang berlaku ini sebagai dugaan dari Allah dan sebagai isteri kita perlu beri sokongan tidak berbelah bagi padanya.

UNTUKMU ISTERI SOLEHAH

Nak masuk dari mana-mana pintu Syurga ? Taatilah RABBMU

Taatilah SUAMIMU

Keutamaan isteri yang TAAT pada suami adalah akan dijamin SYURGA. Ini menunjukkan KEWAJIPAN BESAR isteri pada suami adalah mentaati perintahnya. .

IKLAN

Dari Ummu Salamah r.a, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Wanita mana saja yang meninggal dunia lantas suaminya redha padanya, maka ia akan masuk surga.” (HR. Tirmidzi)

Yang dimaksudkan dengan hadits di atas adalah jika seorang wanita beriman itu meninggal dunia lantas ia benar-benar menjalankan kewajiban terhadap suaminya sampai suami tersebut redha dengannya, maka ia DIJAMIN masuk surga. Boleh juga makna hadits tersebut adalah adanya PENGAMPUNAN dosa atau Allah MEREDHAINYA krn redha Allah bersama redha suami.

Begitu pula ada hadits dari ‘Abdurrahman bin ‘Auf, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Jika seorang wanita selalu menjaga SOLAT 5 WAKTU, juga BERPUASA (di bulan Ramadhan), serta menjaga kemaluannya (dari perbuatan zina) dan benar-benar TAAT pada suaminya, maka dikatakan pada wanita yang memiliki sifat mulia ini, “Masuklah dalam surga melalui pintu mana saja yang engkau suka.” (HR. Ahmad)

IKLAN

Dengan ketaatan seorang istri, maka akan terus harmoni hubungan kedua pasangan. Hal ini akan sangat membantu untuk kehidupan dunia dan akhirat. InsyaAllah…

Sebagian istri saat ini melupakan keutamaan taat pada suami. Ada yg menganggap dia harus LEBIH daripada suami dan dia nak suami taati dia krn harta atau pangkat/kerjayanya lebih tinggi.

Wallahul musta’an.

Semoga kita tergolong dlm kumpulan muslimat yang dipilih Allah menjadi Isteri Solehah. Aminnnn YA Rabb

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RubyCheWan (@rubychewan) on

SUMBER FOTO: MAJALAH NONA & INSTAGRAM CHE TA & RUBY CE WAN

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI