Seindah gaya hijab yang kelihatan dipakai hijabi, ia tidak selalunya mudah. Terutama apabila anda harus menghadapi lapan situasi berikut, yang sering berlaku.

Jadi ini adalah mesej sebalik kepayahan menghadapi situasi-situasi bagi mereka yang memakai hijab. Moga mesej ini dapat perhatian pengusaha-pengusaha di luar mengutamakan wanita berhijab.

1. Topi keledar

8 Masalah Hijab Yang Harus Diselesaikan. Struggle Betul!
Sumber gambar HippopX

Adakah anda pernah mencuba memakai topi keledar dan rambut anda di sanggul? Anda mungkin sudah dapat membayangkan kepayahannya. Cubalah dengan bertudung dan kemudian bayangkan bagaimana semuanya akan kelihatan semasa anda membuka topi keledar. Pastinya ada mengalami ‘bad hijab day’ bukan?

2. Baju dengan cetakan di atasnya

8 Masalah Hijab Yang Harus Diselesaikan. Struggle Betul!
Koleksi UNIQLOkolabrasi bersama usée du Louvre

Ketika hijabi menemukan baju kegemarannya dengan teks yang comel, tetapi sayangnya ia diposisikan terlalu tinggi. Akibatnya tudung anda menutup semua cetakan corak hiasan baju. Bolehlah turukan sedikit untuk hijabi yang mahukan gaya pemakaian yang ranggi dan tak suram.

3. Bib Hijabi yang tidak kemas ketika makan

8 Masalah Hijab Yang Harus Diselesaikan. Struggle Betul!

IKLAN

Nampak seperti pelik, tapi ini hakikatnya kalau menyarung hijab berwarna putih dan anda seronok menikmati semangkuk tom yam. Nah jangan pelik kalau hijab putih polos akan bercorak selepas beberap hirup sup tom yam. Alternatifnya carilah bib pelindung tudung ketika makan.

4. Sudut magnet khas dalam beg tangan untuk pin atau kerongsang

8 Masalah Hijab Yang Harus Diselesaikan. Struggle Betul!

Sudah menjadi kebiasaaan, hijabi yang berhijab tidak boleh hidup dengan hanya satu pin. Paling mudah dan sering berlaku, apabila hijabi suka mencampakkan pin keronsang di dalam bag tangan. Tidak mengapa asalkan dalam beg tangan, namun apabila mencarinya semula, tidak hairanlah anda boleh menikam diri sendiri dengan pin. Mujur dUCK menyediakan bantal kecil untuk tusukan pin atau kerongsang. Good Job The dUCK Group!

IKLAN

5. Pengesan pin hijab

8 Masalah Hijab Yang Harus Diselesaikan. Struggle Betul!

Pemasar yang suka melancarkan pelbagai produk mesra hijab juga dapat memanfaatkan idea ini. Pengesan pin tudung seiring dengan penemuan sebelumnya. Ini adalah masalah yang berlaku di kebanyakan hijabi setiap hari dan harus diatasi. Ketika seseorang di rumah secara tidak sengaja menjatuhkan pin hijab di lantai. Tidak ada yang boleh bergerak. Pada masa yang sama setiap orang harus mencari pin sebelum seseorang melangkah agar tidak terluka. Jadikan perjuangan harian ini sedikit lebih mudah bagi hijabi. Dan pastikan pengesan mudah alih. Tak kan nak letak Air Tag!

6. Hijab serap peluh

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The dUCk Group (@theduckgroup)

Memakai hijab di luar dengan keadaan cuaca di Malaysia, menuntut kesabaran. Apatah lagi jika mempunyai aktiviti harian di luar. Pastikan anda memakai hijab yang serap peluh dan tidak berbau kepam. Pastikan material yang digunakan menuntut keselesaan 100% sepanjang pemakaian.

IKLAN

7. Hijab dalam Perjalanan aka Hijab tanpa pin

8 Masalah Hijab Yang Harus Diselesaikan. Struggle Betul!

Seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini, terlambat adalah masalah yang sebenarnya. Bagaimanakah anda dapat mengayakan hijab, supaya bahagia sepanjang hari? Reka tudung dengan potongan Velcro dengan cara yang boleh diterima pakai dengan gaya peribadi hijabi. Bukankah Hijab dalam Perjalanan sudah menjadi nama yang hebat untuk konsep ini?

Sekiranya anda benar-benar ingin menaikkannya ke tahap seterusnya maka Hijab dalam Perjalanan yang tidak menyerap, pasti akan menjadi kombinasi terbaik.

8. Fon kepala / fon telinga = KESILAPAN

8 Masalah Hijab Yang Harus Diselesaikan. Struggle Betul!
Sumber gambar: Justrunlah

Jenis ini menyerupai isu pertama. Dalam kes ini, ini adalah masalah berganda. Anda tidak boleh memakai fon telinga dengan betul. Sebelum memakai hijab, anda mesti memasangkannya dan memastikannya diletakkan dengan betul. Apabila anda ingin melepaskannya, anda mesti menarik tali untuk mengeluarkannya. Selain itu, kain tambahan yang diperlukan untuk menutupinya tali yang tergantung. Begitu juga dengan ear bud, tak kan nak keluarkan telinga.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI