Setiap bulan, seorang wanita normal pasti akan didatangi haid. Yang tak seronoknya bila datang haid disertai sekali dengan senggugut. Tidak dapat dinafikan bahawa kesakitan yang anda alami akibat daripada senggugut akan membuatkan mood anda hilang dan hanya mahu terbaring sepanjang masa.

5 Trik Yang Hijabi Boleh Lakukan Untuk Atasi Masalah Senggugut

Beruntung jika anda tidak pernah merasai kesakitan senggugut ini. Sebenarnya senggugut yang ringan adalah normal bagi seseorang wanita. Namun, jika anda mengalami senggugut yang terlalu teruk hingga pitam, anda perlu segera berjumpa dengan doktor untuk memastikan tahap kesihatan anda.

Untuk mengurangkan rasa senggugut itu, Hijabista kongsikan 5 trik yang boleh anda cuba di rumah mahupun di pejabat.

IKLAN

1. Botol Air Panas

5 Trik Yang Hijabi Boleh Lakukan Untuk Atasi Masalah Senggugut

Cara pertama, anda boleh bungkus botol air yang berisi air panas dengan tuala atau sebarang kain dan letakkan di atas perut anda sambil berbaring. Cara ini sesuai untuk anda yang mengalami cramp di sekitar perut ketika sedang period.

Selain itu, anda juga boeh menggunakan hot packs sebagai pengganti botol air panas tadi.

IKLAN

2. Makan Pisang

5 Trik Yang Hijabi Boleh Lakukan Untuk Atasi Masalah Senggugut

Potassium yang terdapat di dalam buah pisang ternyata baik untuk meredakan cramp pada perut ketika period. Anda juga boleh buat banana milkshake dengan campuran susu.

IKLAN

3. Minum Jamu Tradisional

5 Trik Yang Hijabi Boleh Lakukan Untuk Atasi Masalah Senggugut

Sebagai warisan turun-temurun, jamu tradisional memang punya banyak manfaat dan kebaikan yang tersendiri. Jika anda mengalami masalah period yang tidak lancar, anda boleh sahaja minum jamu asam kunyit. Jamu ini ternyata mempunyai rasa yang sedap dan tidak pahit, berbeza dengan jamu-jamu yang lain. Jadi, ia selamat diminum.

4. Gunakan Menstrual Cloth Pads

5 Trik Yang Hijabi Boleh Lakukan Untuk Atasi Masalah SenggugutDaripada anda menggunakan pad, apa kata gunakan menstrual cloth pads yang diperbuat daripada kain. Menstrual cloth pads ini pastinya lebih lembu dan buat anda rasa lebih selesa ketika period.

5. Tidur Beralaskan Tuala

5 Trik Yang Hijabi Boleh Lakukan Untuk Atasi Masalah Senggugut

Dua atau tiga hari pertama merupakan antara masa di mana darah period keluar dengan banyak. Jika anda sering ‘tembus’ ketika tidur pada malam hari, lebih baik anda jadikan tuala sebagai alas tidur. Jadi, darah yang keluar tidak akan meninggalkan kesan pada katil anda. Tentunya anda dapat tidur dengan lena tanpa perlu memikirkan tentang darah anda tadi.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI