Untuk kelihatan cantik dan anggun seperti selebriti perlu menjaga rutin penjagaan diri setiap masa.

Menurut Ahli Dermatologi terkenal Harold Lancer, salah seorang pakar yang pernah bekerjasama dengan Victoria Beckham, Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Beyoncé dan Scarlett Johansson mengakui mereka tidak pernah abaikan aturan ini. Ayuh, hijabi ikut 12 aturan kecantikan ini supaya kulit anda ‘flawless’ dan ‘glowing’ seperti selebriti.

1. Jangan ketap gigi

Menurut ahli dermatologi, ekspresi wajah menyebabkan garis halus dan penyebab utama berlakunya kedutan. Sesetengah orang juga membuat wajah apabila mereka tidak bercakap seperti ‘muka itik’ untuk selfie, mengetap gigi dan banyak lagi ekspresi muka yang merupakan tabiat buruk. Cuba untuk mengawal wajah dan meminimumkan risiko garis halus dan kedut.

2. Sapukan krim pelembab dalam masa 60 saat selepas cuci muka

Turut disyorkan mengaplikasikan krim pelembap sebaik sahaja mencuci muka kerana ia akan membantu untuk mengekalkan lebih banyak kelembapan antara kulit dan krim. Jika anda menunggu lebih daripada 60 saat, lapisan air nipis yang dibiarkan di muka selepas dicuci akan hilang, dan kulit anda akan kehilangan kelembapannya.

3. Basahkan rambut anda sebelum berenang

Basahkan rambut anda dengan air segar sebelum berenang. Ia akan mengisi jurang kecil antara potongan rambut dan melindungi rambut anda dari garam dalam air laut atau klorin di kolam renang.

4. Jangan gunakan pad kapas

IKLAN
Apabila anda menggunakan jari anda untuk menyapukan produk ke kulit anda, anda bukan sahaja menyelamatkan produk tetapi juga meningkatkan keberkesanannya – pad kapas atau span solekan tidak menyerap krim ke muka dengan baik. Peraturan ini juga boleh diguna pakai untuk toning lotion: hanya menyebarkan sedikit di telapak tangan anda, dan kemudian sapukan pada wajah anda.

5. Gunakan primer sebelum memakai solekan

Primer membantu mencegah kehilangan kelembapan pada kulit anda yang biasanya disebabkan oleh asas. Ia membantu melindungi liang-liang dan mengurangkan risiko jerawat, terutamanya jika anda mempunyai kulit berminyak.

6. Syampu anti kelemumur bantu hilangkan jerawat

Sebenarnya anda juga boleh mencuci wajah menggunakan syampu anti kelemumur. Ia mengandungi pyrithione zink, yang sesuai untuk merawat jerawat. Ia bukan idea yang baik untuk menggunakannya secara tetap, tetapi hanya digalakkan seminggu sekali. Anda perlu berunding dengan pakar dermatologi sebelum menggunakannya.

7. Cukur kaki waktu kering

IKLAN

Ramai daripada kita gemar mencukur kaki ketika di bilik mandi. Walau bagaimanapun, anda akan mendapat hasil yang lebih baik sekiranya anda menggunakan sapuan untuk elak kulit mengelupas. Pastikan kulit kering sebelum bercukur. Sapukan pelembap atau ‘aftershave’ apabila selesai. Kaedah ini akan membantu anda melupakan rambut yang tumbuh dan mengurangkan kerengsaan kulit.

8. Kebaikan baking soda untuk rambut

Kadang-kadang setelah cuba menggunakan produk tidak meninggalkan kesan pada rambut anda. Dan anda boleh cuba cara ini dengan mengambil 1 sudu teh baking soda, dan anda akan merasakan perbezaan. Rambut anda akan kelihatan bersih dan segar lagi.

9. Berus gigi sebelum anda bersarapan.

Apabila anda tidur pada waktu malam, semua kuman dan bakteria lisan bekerja keras untuk terus hidup di dalam mulut anda. Apabila memberus gigi sebelum bersarapan, anda tidak akan menelan sisa makanan yang disebabkan oleh bakteria. Ahli dermatologi menyebut bahawa orang yang mengikuti peraturan mudah ini mempunyai kulit yang lebih baik.

IKLAN

10. Air pada suhu bilik adalah yang terbaik.

Air pada suhu bilik sangat sesuai untuk penjagaan kecantikan. Apabila air terlalu sejuk atau terlalu panas, ia akan menjadikan kulit kering. Ia akan mengambil sedikit masa untuk mengubah tabiat ini, tetapi anda pasti akan menghargai hasilnya dan menyedari bahawa ia adalah suhu air yang paling selesa untuk kulit anda.

11. Kebaikan minyak kelapa

Minyak kelapa adalah produk yang hebat untuk digunakan sebagai rawatan kulit dan rambut. Tidak kira apa jenis kulit yang anda miliki – minyak kelapa akan sesuai dengan keperluan anda. Boleh menggunakannya sebagai masker muka, krim badan, dan rawatan kuku. Ia juga pelembap sempurna dan membaik pulih rawatan untuk rambut anda.

12. Jangan gunakan krim asas dengan SPF

Jika anda menggunakan pelindung matahari secara teratur atau jika krim harian mempunyai perlindungan SPF, anda tidak memerlukan asas dengan perlindungan matahari juga. Ia menjadikan tekstur asas tebal, dan itu tidak baik untuk kulit anda.

SUMBER: BRIGHTSIDE

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI