Seluruh umat Islam disarankan untuk membaca Al-Quran kerana banyak kebaikan yang dapat kita perolehi selain daripada ganjaran pahala. Allah SWT amat suka akan hambanya yang benar-benar rajin mengamalkan amalan membaca Al-Quran dan memahami erti setiap ayat. 

Jika Diri Sudah Mula Malas Membaca Al-Quran, Ketahuilah Segala Kebaikan Yang Ada Pada Al-Quran!
Sumber gambar: Rodnae.prod

Membaca Al-Quran dapat mempengaruhi jiwa dan fikiran agar sentiasa tenang. Sesuai dengan hadits yang pernah diriwatkan oleh muslim yang dinyatakan oleh Abi ummah ra :

“Baginda Rasullulah berkata bacalah olehmu Al-Quran kerana sesungguhnya akan menjadi pemberi syafaat pada hari kiamat nanti untuk siapa saja yang membacanya.”

Antara kebaikan-kebaikan yang dapat kita perolehi dari membaca Al-Quran adalah:

1. Mendapat ganjaran pahala dan kebaikan dari-Nya

Membaca Al-Quran dapat menjadikan diri kita lebih tenang dan mendapat penuh keberkatan. Maka dari itu seseorang yang membaca Al-Quran insyaAllah mendapat ganjaran pahala yang berlipat ganda dan kebaikan dari Allah SWT sebagai manusia yang soleh.

Seperti hadits riwayat dari yirmidzi bahawa :

“Barang sesiapa yang membaca satu huruf saja dari kitabullah maka seseorang itu akan mendapatkan kebaikan satu kali. Tetapi setiap kebaikan akan dibalas dengan sepuluh kalinya.”

2. Mendapat sinar Nur dari Allah SWT

IKLAN

Membaca Al-Quran dapat menjadikan seseorang itu kelihatan semakin bercahaya. Ini secara tidak langsung akan menjadikan seseorang itu lebih disayangi, dihormati dan dihargai ramai orang.

Seperti hadits yang menyatakan:

 “Orang-orang yang hebat dalam membaca Al-Quran akan selalu ditemani para malaikat, pencatat yang paling dimuliakan dan taat kepada Allah SWT  dan orang orang yang masih bertatih membaca Al-Quran lalu bersusah-payah mempelajarinya maka dia akan mendapatkan dua kali pahala,” (HR. Bukhari)”

Jika Diri Sudah Mula Malas Membaca Al-Quran, Ketahuilah Segala Kebaikan Yang Ada Pada Al-Quran!
Sumber gambar: Hydndesign

 3. Memperolehi rahmat dan perlindungan dari malaikat

Membaca Al-Quran dengan hati yang tenang dan sabar dapat mendatangkan rahmat dari Allah SWT dan mendapatkan perlindungan dari para malaikat dari kejahatan yang terlihat mahuoun yang tidak terlihat.

IKLAN

Seperti hadits yang menyatakan :

”Ketika para kaum muslim berkumpul di masjid-masjid Allah dan mereka membaca Al-Quran dan memnpelajarinya, maka akan datang kepada mereka ketenteraman, rahmat Allah dan dilindungi oleh malaikat-malaikat dan Allah SWT menyebut mereka dihadapan makhluk yang ada didekatnya.”

4. Diberikan syafaat ketika hari kiamat.

Membaca Al-Quran dapat mendatangkan kebaikan dan kemuliaan yang tidak pernah dibayangkan oleh manusia sebelumnya bahkan juga terjadi pada hari kiamat dengan kemuliaan yang sangat besar.

Seperti hadits yang menyatakan bahawa :

IKLAN

“Bacalah setiap bait Al-Quran kerana sesungguhnya pada hari kiamat nanti akan datang memberikan syafaat yang baik kepada pembacanya.” (HR. Muslim)”

Jika Diri Sudah Mula Malas Membaca Al-Quran, Ketahuilah Segala Kebaikan Yang Ada Pada Al-Quran!
Sumber gambar: Volkroad

5. Agar selamat duniat dan akhirat.

Setiap umat Islam yang rajin membaca Al-Quran dengan hati yang ikhlas dapat menyelamatkan dirinya dari kejahatan yang terlihat dan tidak terlihat dan kesengsaraan selama di dunia dan akhirat, semua itu berlaku kerana Allah SWT melindunginya.

Baginda Rasullulah bersabda bahawa :

“Ibadah yang paling berkah dan istimewa adalah membaca dan mempelajari Al-Quranserta mengamalkannnya dalam kehidupan seharian bahkan pada tiap satu ayatnya yang telah dibaca mengandungi 10 kebaikan dan ajaran kebenaran didalamnya. “

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Jika Diri Sudah Mula Malas Membaca Al-Quran, Ketahuilah Segala Kebaikan Yang Ada Pada Al-Quran!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI