Daripada mengeluarkan acuan, untuk menangani bau, baking soda digembar-gemburkan untuk pelbagai tugas pembersihan. Walau bagaimanapun, apabila bercakap secara eksklusif, seorang pakar telah menggesa isi rumah untuk mengelak daripada menggunakan produk semula jadi ini untuk enam kerja pembersihan tertentu.

Soda penaik adalah pembersih semula jadi nombor satu untuk menanggalkan kotoran dan mengatasi kotoran degil semasa membersihkan rumah. Bermula daripada menyental grout pada jubin lantai, untuk menghilangkan kesan kuning pada bantal, terdapat banyak perkara yang mungkin tidak diketahui oleh isi rumah yang boleh mereka bersihkan dengan baking soda. Tetapi, di sebalik kuasa besarnya, terdapat beberapa perkara yang tidak boleh dibersihkan oleh isi rumah dengan baking soda.

Soda penaik agak kasar dan akan mencalar atau menyebabkan kerosakan apabila membersihkan permukaan tertentu. Untuk mengelakkan kerosakan dan kos, berikut ialah perkara utama yang digesa supaya tidak sekali-kali membersihkan dengan baking soda.

1. Kaca

Menurut pakar, isi rumah harus “mengelakkan kaca” dengan baking soda. Dia menjelaskan: “Soda penaik adalah pembersih yang kasar. Ini bermakna terdapat kemungkinan ia boleh mencalarkan kaca yang anda cuba bersihkan.”

Daripada baking soda, pakar mengesyorkan bahawa “lebih baik” menggunakan pembersih kaca atau cuka putih untuk menangani tugas itu.

2. Dapur seramik

IKLAN

Walaupun baking soda bagus untuk membersihkan kebanyakan bahagian atas dapur, ia yang mempunyai satu yang diperbuat daripada kaca seramik, hendaklah “tidak sesekali membersihkannya” dengan baking soda.

Soda penaik dengan mudah boleh mencalarkan bahagian atas dapur seramik dan akan meninggalkan filem putih di belakang yang boleh menjadi sangat sukar untuk dikeluarkan.

Pakar mengesyorkan, jika anda telah menggunakan soda penaik secara tidak sengaja untuk membersihkan bahagian atas dapur seramik, anda boleh mengeluarkan filem putih dengan cuka putih.

3. Marmar

IKLAN

Begitu juga, jangan sekali-kali menggunakan baking soda untuk membersihkan permukaan meja marmar atau apa sahaja yang diperbuat daripada marmar. Pakar menjelaskan, lama kelamaan, baking soda boleh menyebabkan kerosakan pada lapisan pelindung pada marmar dan ini akan mengakibatkan calar mula kelihatan pada marmar.

4. Perabot kayu

Bagi mereka yang ingin menyerikan perabot kayu mereka, harus mengelak daripada menggunakan soda penaik. Pakar pembersihan memberi amaran, soda penaik boleh menjadi terlalu keras pada jenis perabot kayu tertentu atau ia boleh merosakkan sebarang pengedap atau kemasan pada kayu. Jika pengedap pada perabot haus, ini akan merosakkan perabot.

IKLAN

5. Kutleri bersalut emas

Bagi mereka yang ingin menjadikan kutleri berlapis emas atau pinggan mangkuk mereka berkilat, jangan bersihkannya dengan baking soda. Anda harus mengelak daripada menggunakan baking soda untuk membersihkan apa-apa dengan saduran emas. Emas adalah logam yang sangat lembut yang tidak akan dapat mengendalikan sifat kasar baking soda. Soda pembakar boleh menyebabkan calar dan kerosakan pada kemasan, tetapi ia juga boleh menyebabkan penyaduran emas lusuh sepenuhnya.

6. Apa-apa sahaja dengan alur atau rekahan yang dalam

Apabila membersihkan apa-apa yang mempunyai alur atau retak, isi rumah harus mengelakkan baking soda kerana ia biasanya meninggalkan sisa putih yang berdebu setelah ia kering.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/4fax4pyQvRY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI