Berikutan kes yang cukup menjadi perbualan dalam kalangan masyarakat kita baru-baru ini, gangguan seksual pada hari ini bukan lagi suatu perkara yang patut di pandang remeh. Ramai juga mangsa yang telah melalui pelbagai situasi yang memberikan kesan buruk kepada mereka.

Mengapa amang gangguan seksual ini boleh di jadikan sebagai suatu perbuatan yang normal bagi sesetengah orang? Adakah mereka tidah takut pada hukuman yang bakal menimpa mereka?

Amang seksual bukan sahaja pada kanak-kanak atau perempuan

Sumber gambar dari Canva

Tular baru-baru ini mengenai kes amang seksual secara fizikal yang melibatkan gangguan kepada remaja lelaki malah bukan sahaja itu, ramai lagi yang menjadi mangsa kepada permasalahan ini. Jadi apakah yang di maksudkan dengan amang seksual secara fizikal?

Di hellodoktor telah menjelaskan mengenai di sebalik maksud amang seksual fizikal ini. Terdapat perbezaannya sedikit antara amang seksual berbanding gangguan seksual dan rogol.

Seperti yang kita tahu gangguan seksual merupakan satu perbuatan yang keji terhadap mangsa yang menjadi sasaran untuk melepaskan nafsu mereka. Ia boleh terjadi dalam bentuk tulisan, percakapan, atau fizikal secara bersemuka.

IKLAN

Antara perbuatan yang berunsurkan gangguan seksual adalah:

  • Di pegang atau melakukan sentuhan fizikal tanpa kerelaan
  • Menerima apa-apa komen yang berunsurkan makna seksual
  • Di mintak melakukan perkara yang berunsurkan seksual
  • Di perhati lama
  • Sering di soal mengenai kehidupan seksual

Manakala amang seksual pula ada sedikit perbezaan dari gangguan seksual. Pada lazimnya, ia berlaku apabila mangsa di paksa atau di tipu untuk melakukan sebarang bentuk aktiviti seksual, sebagai contoh, memegang, menicum atau melakukan seks tanpa kerelaan.

Artikel berkaitan: Lagi Kes Gangguan Seksual Di Sekitar Shah Alam, Pastikan Anda Tidak Keluar Bersendirian!

IKLAN
Sumber gambar dari Canva

Jadi sejurus itu kita perlu tahu juga amang seksual fizikal dan rogol–ia membawa maksud kepada suatu keadaan yang di mana mangsa terpaksa melakukan seks dengan seseorang tanpa rela. Rogol adalah satu perbuatan jenayah.

Di sini di jelaskan lagi bahawa jika anda tidak mahu melakukan seks atau pada sesiapa yang memaksa, ia adalah satu bentuk amang seksual dan juga rogol. Jadi bahaya buat anda tidak kira lelaki mahupun perempuan, terdapat jua kesan yang boleh anda terima secara mental dan fizikal, seperti:

  1. Stres, alami depresi dan sentiasa gelisah
  2. Tidak mahu bergaul dan sering menjauhkan diri
  3. Hilang keyakinan diri
  4. Alamai simptom fizikal disebabkan stres seperti sakit kepala, sakit belakang atau masalah tidur
  5. Sukar untuk fokus di tempat kerja

Anda di syorkan untuk lakukan sebarang tindakan dengan segera jika berlaku tanda-tanda gangguan seksual. Pastikan anda dalam keadaaan yang selamat dan tidak segan untuk berkongsi jika berlaku perkara sedemikian.

IKLAN

Sumber info: Hellodoktor

Artikel berkaitan: Ciri Terbaharu Merakam Suara Semasa Perjalanan, Grab Melindungi Pengguna Dengan AudioProtect

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI