Masalah breakout memang mengerikan lebih-lebih jika diserang tanpa di duga. Macam-macam cara cuba dilakukan untuk mengatasinya. Namun sebelum kena tidak ada salahnya kita mencegahnya sebagai peringatan. Perkongsian dari Fyza Syah ini yang memberitahu punca berlakunya masalah breakout yang ramai tak tahu dan cara untuk mengatasinya.

Moga perkongsian yang dibuat di laman sosial facebook akan memberi manfaat buat hijabi.

9 punca kulit berterusan ‘breakout’ yang ramai tak tahu.

Ramai tak tahu yang kulit breakout tu boleh datang dari pelbagai punca. Kulit rosak memang buat kita murung berbulan lamanya. Sebab tu kita kena tau dari mana punca sebenar dia jadi breakout kan.

Kat sini Kak Fyza kongsikan antara punca kulit rosak, berjerawat lagi-lagi untuk korang yang kulit jenis super-sensitip tu. Moga bermanfaat dan boleh jadi panduan untuk korang.

Walaupun punca kulit breakout tu datang dari pelbagai arah, tapi mekanisme atau cara kejadian dia tetap sama. Secara asas la kan, bila kulit kita terlebih hasilkan minyak, dia akan tutup liang pori. Tu yang buat liang pori jadi tersumbat.

Lagi parah bila sejenis kuman jerawat yang kita panggil dia P.acnes, akan duduk bersama-sama membiak dalam liang pori yang tersumbat tu.

Kat sini la pentingnya kita kena elakkan kulit terlebih hasilkan minyak sampai buatkan liang pori tersumbat dan akhirnya berjerawat. Rajin bersihkan muka tu dah pasti, tapi kena pilih produk berdasarkan kandungan dalam produk tersebut.

Kandungan dalam produk itu sendiri yang memainkan peranan untuk hasilkan minyak berlebihan pada kulit muka taw.

Antaranya:

1. Produk muka yang heavy atau kandungan dia tak sesuai dengan kulit sendiri

Salah satu punca ialah kandungan seperti minyak mineral yang biasanya ada dalam bedak, krim kecantikan atau set mekap kita. Mineral oil ni bagus untuk lembapkan kulit, tapi sebab dia agak heavy sehingga boleh buat kulit tersumbat dan berjerawat.

Silikon pon sama jugak. Kak Fyza memang sedaya upaya elakkan produk muka yang ada silikon. Baca je kandungan bahan dalam produk yang kita nak beli tu. Kalau dia tulis ‘silicon-free’, itu pilihan terbaik

Silikon ni pon biasanya ada dalam foundation ber SPF tinggi, dan sangat menyumbat liang pori. Produk yang ada silikon biasanya dia tidak wuduk friendly. Air sembahyang memang tak meresap sempurna ke dalam kulit.

Nak cuci kena guna mekap remover. Kena bersihkan betul-betul untuk elak jerawat naik. Lagiii, penggunan berterusan produk bersilikon akan rosakkan kulit muka, kulit jadi kusam, pigmentasi yang tak sekata dan wajah cepat nampak tua.

Untuk korang yang suka bermekap heavy, Kak Fyza syorkan rajin buat facial treatment dekat spa. Kalau tidak, bahan seperti mineral oil dan silikon yang kebanyankan ada dalam mekap memang senang sangat buat kulit jadi berjerawat dan kusam

 

2. Makanan pedas dan berempah

Makanan berempah yang ada tomato dan lada, ada kandungan asid lycopene. Asid ni akan rendahkan ph kulit kita. Setengah orang kulit dia lebih mudah luka atau merengsa.

Namun, setengah orang pulak lebih sensitif dengan makanan berasaskan susu, roti, bergula tinggi. Yang ni kan, korang kena check balik, sebab badan kita tak sama bagi tindak balas.

3. Produk rambut pon boleh buat kulit jadi breakout.

Mana-mana produk pencuci, biasa kandungan utama dia ialah sulfates (agen pencuci), silikon dan agen pelembap yang kuat. Bahan macam ni akan buat kulit mudah tersumbat dan akhirnya berjerawat.

Sebab tu kalau korang perasankan, belakang badan kita ada jerawat nasi. Kat bahagian dada, dan kulit kepala pon sama banyak jerawat nasi. Ni lah punca dari bahan kimia dalam syampu dan pelembap rambut.

4. Scrub muka terlalu kuat sampai luka

Ramai salah faham yang bila guna scrub je, mesti nak sental kuat-kuat. Konon nak hilangkan jerawat nasi dan minyak. Korang kena take note yang scrub ni adalah urutan lembut pada wajah untuk buang sel kulit mati dan bersihkan kulit dari segala minyak dan lebihan bedak dan habuk.

Bila kita gosok terlalu kuat dan kasar, kita sebenarnya dah buat jerawat yang tengah aktif tu lebih radang dan kita sebarkan kuman jerawat kat muka. Ingat taw, fungsi scrub untuk detoks kulit kusam dan singkir lebihan minyak, bukan untuk pecahkan jerawat.

Boleh pakai scub waktu kulit berjerawat, tapi ada cara yang betul dan berkesan, okay?

5. Jambang, bulu muka suami.

Macam tak logik tapi sangat betul dan realistik. Sebab bulu dari janggut atau misai pasangan kita ni bersifat tajamkan. Bila terkena muka isteri, berlaku geseran antara jambang ke misai tu kann. Geseran ni la yang akan rangsang minyak dari kulit terhasil sampai buat kulit naik jerawat dan blemish. Kalau nak tau, geseran tu jugak boleh buat janggut suami jadi burn.

6. Merokok

Kalau korang merokok, harap ketahuilah yang rokok bukan setakat karsinogen atau agen penyebab kanser, tapi jugak buat kulit korang breakout!

Asap rokok tu sendiri akan pecahkan jaringan kolagen dalam kulit. Kulit jadi kering dan lebih cepat nampak tua. Saiz pori membesar, kedutan lebih banyak dan bagi setengah orang lain, kulit dia akan jadi lebih berminyak sehingga tercetusnya jerawat yang banyak.

7. Picit jerawat.

Mungkin dah ramai yang tahu memicit jerawat buat jerawat makin jadi teruk kan. Bukan setakat jerawat makin bengkak dan merah, tapi dia akan tinggalkan kesan parut yang lebih dalam. Parut ‘dalam’ ni lamaaa nak hilang taw.

Mungkin jugak korang dalam cubaan nak keluarkan nanah atau minyak dalam jerawat tu, tapi cara ni sebenarnya memburukkan lagi keadaan. Sebab, bila kita cuba keluarkan nanah dari liang pori tadi, kita jugak berisiko untuk sebarkan kuman lebih dalam ke bawah kulit. Akhinya jerawat dari sikit jadi semakin banyak berganda

8. Stress

Stress dan jerawat berpisah tiada. Bila stress, muka naik jerawat. Bila naik jerawat, kita jadi bertambah stress. Memang sangat berkaitan dan jadi kitarankan.

Bila stress, kita sendiri yang akan menggalakkan hormon jahat yang dipanggil hormon cortisol dalam badan. Hormon cortisol pulak akan merangsang kelenjar minyak untuk hasilkan lebih banyak minyak sehingga buat liang pori muka tersumbat.

9. Penggunaan detergen

Pencuci atau sabun pakaian biasanya mengandungi bahan kimia yang ‘keras’ untuk kulit kita. Bila kita nak salin baju atau baring pada bantal, kulit kita sebenarnya bereaksi dengan sisa detergen yang masih terlekat pada pakaian atau sarung bantal tadi. So, kulit naik ruam atau muka naik jerawat.

***********

Ini dia tips untuk korang boleh guna untuk elak kulit breakout berdasarkan punca-punca tu tadi.

1. Produk muka

Pilih produk yang berlabel ‘non-comedogenic’, bermakna dia tidak menyebabkan kulit jadi allergi, mempunyai formula khas yang tidak sumbat liang pori wajah. Kalau ada tulis kat situ ‘demertalogy tested ‘ lagi bagus.

2. Makanan pedas

Korang boleh stop dulu makanan pedas dan berempah selama sebulan. Biasanya kalau tak sesuai dengan kandungan rempah dalam makanan, jerawat nasi atau ruam mudah naik kat sekitar mulut dan dagu. So, cuba rehat dari makanan pedas berempah untuk kenal pasti betul-betul punca dia okayyy.

3. Produk rambut

Waktu mandi, selepas cuci rambut dengan syampu, masa nak bilas dengan air tu cuba palingkan kepala dan rambut supaya buih-buih syampu tu tak kena secara langsung pada muka dan badan. Senang kata, sewaktu bilas, tundukkan kepala dan biarkan rambut berjuntai ke bawah.

Air cucian tu akan terus turun ke lantai, tak mengena pada muka dan badan.

Atau korang boleh beralih pada syampu santan yang banyak sekarang ni yang lebih organik dan banyak khasiat .

4. Scrub muka

Ketika kulit sedang berjerawat, jangan disental denfan scrub. Sebaliknya, korang boleh jadikan scrub tu macam masker. Lepas sapu keseluruh muka, biarkan lama sikit beberapa minit. Bagi zat dalam scrub tu meresap pada kulit dan percepatkan jerawat kecut.

Kalau jerawat dah mula kering selepas beberapa hari, barulah boleh gosok dengan lembut scrub tu kat muka. Scrub penting untuk pastikan kulit betul-betul bersih dari sisa kotoran, kurangkan minyak dan galakkan sel kulit baru tumbuh

5. Jambang, janggut dan seumpanya pada muka suami

Part ni, korang boleh mintak la suami cukur bulu kat muka dia. Slow talk okay. Tau yang janggut itu sunnah nabi, tapi kalau benar itu satu-satunya punca muka senang breakout, tak salah pasangan mengalah sikit untuk si isteri. Kesian kat isteri stress, keluar duit lagi nak rawat muka. Bantu isteri korang ok.

Alternatif lain, boleh je nak sapu minyak kelapa pada janggut suami ketika ‘intim’ bersama. Ini untuk kurangkan kesan ‘tajam’ bulu janggut tu menikam kulit muka isteri.

6. Merokok

Untuk lelaki yang merokok, nak tak nak korang serah diri ajelah. Stop from smoking. Kita yang perempuan ni pon kena sentiasa elakkan dari asap rokok. Asap rokok sangat harmful, bahaya. Kat luar kita tau muka bole rosak, kat dalam? Jawab sendiri.

Jalani hidup lebih sihat, bersih dan bahagia.

7. Tidak picit jerawat

Agak mencabar tapi korang kena didik jugak tangan untuk tidak suka picit jerawat dan sentuh sekitar muka. Since tangan kita ni sendiri yang jadi punca sebarkan dan pindahkan kuman jerawat kat muka sendiri, so disiplinkan diri dan bagi ruang dan masa untuk jerawat tu pulih sendiri.

8. Handle stress dengan baik

Banyakkan bersenam, sebab senam memang terbukti boleh kurangkan rasa tekanan dalam diri. Nak-nak bila peluh keluar, rasa lapang yakmat.

Untuk muslim, kita ada Allah, kita solat dan banyakan baca al-quran. Kadang kepala kita serabut sebab kita lupa Dia. Sedangkan masa kita dengan Dia semakin berkurang, tapi untuk kerja semakin sibuk.

“Dan mengingati Allah, hati-hati menjadi lapang”

Aturkan jadual harian supaya lebih tersusun, displin dengan jadual.

9. Pilih pencuci pakaian

Pilih yang fragrance-free, dye-free. Bahan cam ni memang boleh buat kulit merengsa. Ada je pencuci pakaian yang formula dia khas untuk kulit sensitif.

Bila kita dah tau punca, senang lah kita nak betulkan apa yang patut kan. Kalau sebab salah produk macam yang kandungan racun merkuri dan hidrokuinon tu korang stop serta-merta. Dua bahan ni kesan sampingan dia dasat lagi sebab beracun. Amik masa nak baik.

Penjagaan dalaman pon penting tau. Darah kita ni kan bawa zat ke seluruh badan. Kalau darah bersih, kulit pon sihat dan cantik. Kalau darah bertoksin dan tak lancar, kulit pon kusam dan senang breakout.

Jad pengguna bijak dan memilih. Yang nak tanggung kita kan. Once bila kulit dah rosak dia akan amik masa dan belanja lagi besar, ini pengalaman Kak fyza yea.

Apa yang kita pakai, apa yang kita makan dan gaya hidup kita tu semua ada kaitan dan jadi punca kulit breakout.

***Korang nak #SHARE atau tag kengkawan pon boleh post ni. Semoga sama-sama dapat manfaat dan cari jalan nak keluar dari masalah kulit breakout, super sensitif tu.

***Boleh jugak nak #Set_See_First Fyza Shah untuk tak tertinggal tips best-best dan ilmu kulit sihat dan selamat ni.

#FyzaShah

#KakakKulitSihat

Yang sentiasa nampak muda walaupun dah berusia, ehemmm