Seorang wanita, Ruwa Romman 29, menggemparkan dunia apabila berjaya mencipta sejarah sebagai wanita berketurunan Palestin-Amerika pertama yang berjaya memenangi jawatan pada pilihanraya Amerika Syarikat (AS).

Menurut laporan akhbar Arab News, Ruwa yang mewakili parti Demokratik itu telah dipertanggungjawabkan untuk memikul jawatan awam di negeri Georgia.

Setelah menerima undian majoriti pada Pilihanraya separa penggal pada minggu ini mewakili District 97 di Dewan Perwakilan Negeri Georgia.

Ruwa menang dengan bergaya apabila berjaya meraih undi hampir separuh, iaitu sebanyak 58 peratus.

Berjaya Kalahkan Parti Republikan! Dapat 58 Peratus Sokongan Penduduk

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruwa Romman (@ruwa4georgia)

Pada piliharaya berkenaan, Ruwa telah berjaya menumpaskan pesaing sengit dari Parti Republikan yang menuduh dirinya menggunakan taktik kotor iaitu perkauman anti-Islam bertujuan menakut-nakutkan pengundi. Ini sekaligus telah mencemarkan imej Ruwa.

IKLAN

Bagaimanapun, ramai penduduk yang tidak terpedaya dengan dakyah yang dimainkan oleh parti Republikan itu.

Malah, majoriti penduduk daerah itu memberi sokongan penuh kepada Ruwa, semasa beliau berkempen. Selain itu, mereka juga melindungi Ruwa ketika diancam oleh pihak lawan.

Artikel berkaitan: Miliki Porshe Biru, Masya Masyitah Inspirasi Hijabi ‘Muda dan Kaya’

IKLAN

“Saya berjaya membina hubungan yang dipercayai dengan masyarakat di daerah itu, terutamanya dalam kumpulan konservatif yang keluar untuk menyokong dan mempertahankan saya daripada ‘serangan’ parti lawan,” kata Ruwa.

Untuk rekod, pentadbir Georgio yang baharu, Ruwa Romman dilahirkan di Amman, Jordan, kedua ibu bapanya berketurunan Palestin sebelum mereka berpindah ke Atlanta 22 tahun lalu pada usia Ruwa 7 tahun.

Sekadar info, District 97 merupakan sempadan negara yang dilakar semula pada tahun 2021, terletak di daerah Gwinnett, utara Atlanta. Antara bandar yang berada dalam daerah ini adalah Berkeley Lake, Duluth, Norcross dan Peachtree Corners.

IKLAN

Sumber: Arab News & Instagram Ruwa Romman

Artikel berkaitan: Menginspirasikan! Pelajar Perubatan Cemerlang Ini Berjaya Khatam Hafazan 30 Juzuk Al-Quran

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI