2021 telah menjadi salah satu tahun terbesar untuk pasaran penjagaan kulit dan kecantikan. Semasa anda terkurung di rumah untuk fasa pertama tahun ini, ia memberi anda masa untuk memanjakan, menyediakan dan menjaga kulit.

Memilih bahan dapur yang sesuai dengan jenis kulit anda adalah salah satu trend terbesar dari tahun ini yang nampaknya tidak akan pergi ke mana-mana. Bukan sahaja anda, selebriti dan influencer juga, telah mengambil penjagaan kulit dengan lebih serius tahun ini. Yang membawa anda kepada persoalan besar, apakah antara trend penjagaan kulit yang akan menjadi lebih besar pada tahun 2022?

Peranti muka

Trend Penjagaan Kulit Yang Akan Menjadi PANAS Pada Tahun 2022

Alat urut muka seperti penggelek jed dan batu Gua Sha telah popular dengan rawatan penjagaan kulit di rumah tahun ini. Ia bukan sahaja membantu dalam mengurangkan bengkak tetapi juga meningkatkan peredaran darah di muka, menjadikannya berasa gebu dan segar.

Cahaya biru

Trend Penjagaan Kulit Yang Akan Menjadi PANAS Pada Tahun 2022

Dengan lebih ramai orang menghabiskan masa di hadapan skrin berbanding di luar sekarang, pakar dermatologi percaya bahawa cahaya biru yang dipancarkan daripada skrin boleh memberi kesan negatif pada kulit. Walaupun pelindung matahari masih menjadi keutamaan utama termasuk pertahanan cahaya biru di dalamnya akan menjadi keutamaan pada tahun 2022.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Bagaimana ‘Blue light’ Dari Telefon Bimbit, Komputer Riba Dan TV Anda Boleh Merosakkan Kulit Wajah

Asid

Trend Penjagaan Kulit Yang Akan Menjadi PANAS Pada Tahun 2022

Pengelupasan kimia yang lebih ringan seperti asid laktik, asid Glikolik dan sebagainya. Juga telah mendapat populariti dengan lebih ramai pakar penjagaan kulit memilih asid untuk memperbaiki tekstur kulit mereka dan memastikan ia kekal terhidrat. Retinol dan AHA juga pasti akan mendapat lebih banyak momentum pada tahun hadapan.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Kehebatan Asid Azelaic Mampu Kembalikan Kulit Yang Kusam Dan Mencegah Jerawat Tumbuh

Pemulihan penghalang kulit

Lebih ramai orang telah mula memahami kepentingan penghidratan dan pengambilan air tidak mencukupi untuk memastikan kulit gebu. Kemasukan asid hyaluronik untuk meningkatkan penghidratan, kolagen untuk membina semula sel-sel kulit yang rosak pada lapisan atas dan memperbaiki halangan kulit yang telah terjejas akibat pengelupasan berlebihan.

Rawatan di rumah

Trend Penjagaan Kulit Yang Akan Menjadi PANAS Pada Tahun 2022

IKLAN

Salah satu trend penjagaan kulit utama yang meledak semasa wabak adalah memilih bahan-bahan dari dapur seperti yang dilakukan oleh ibu dan nenek kita, dan menyapunya pada kulit. Sama ada Lemon untuk Vitamin C, Multani mitti untuk pengelupasan atau Haldi untuk rangsangan cahaya, tahun ini menyaksikan anda melawat semula dapur kami bukan sahaja untuk membersihkan bahagian dalam tetapi juga kulit. Dan ia hanya akan diteruskan dari sekarang!

BACA JUGA ARTIKEL INI: Boleh Gantikan ‘Makeup Remover’ Dengan Bahan Alami Ini. Semak Juga Make Up Remover Terbaik Di Pasaran!

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Trend Penjagaan Kulit Yang Akan Menjadi PANAS Pada Tahun 2022