Bagi mereka yang seringkali ke spa pasti akan berasa sedikit tertekan kerana tidak berpeluang untuk memanjakan diri di spa kerana arahan ‘total lockdown’ negara yang tidak berkesudahan demi mengurangkan peratusan Covid-19 di Malaysia.

Seperti yang kita tahu, spa merupakan sebuah tempat yang amat sesuai untuk menaikkan seri wajah serta mentegarkan tubuh dengan pelbagai jenis rawatan kecantikan yang dilakukan sepanjang berada di spa termasuklah merawat dan mengurut muka, mandi bunga atau herba juga mencantikkan kuku dan keseluruhan kulit badan.

Sumber gambar: w3explore

Usah risau, sebenarnya, di rumah pun kamu boleh jadikan sebagai spa! Mudah dan tak perlu menelan belanja yang besar! Kali ini, team Hijabista kongsikan kepada kamu semua cara-cara untuk manjakan diri di rumah seperti di spa yang mahal. Selamat mencuba!

1. Bangunlah di pagi hari dan lakukan regangan dengan menggeliat lebih kurang 10 minit. Mainkan muzik rancak yang boleh naikkan semangat kamu!

2. Untuk melangkah ke bilik mandi, sediakan semangkuk peppermint tea yang panas. Wangian segar seperti peppermint mampu merangsang daya kerja otak dan menenangkan.

IKLAN

3. Tututplah mata dan tenangkan fikiran. Bayangkan anda berada ditempat yang mendamaikan. Tarik nafas perlahan – lahan melalui hidung, tahan selama 5 saat dan hembuskan secara perlahan melalui mulut. Lakukan sebanyak 5 atau 6 kali .

4. Bila rasa penat terutamanya selepas melakukan kerja di rumah, rendamkan kaki ke dalam air suam yang telah di campur dengan garam mandian. Rehat dan santaikan tubuh badan sejenak hingga air mulai sejuk.

IKLAN

5. Campurkan 5 titik minyak cengkih dan minyak bayi . Urut kaki bermula dari jari jemari , telapak kaki, pergelangan betis. Lanjutkan dengan urutan di tangan dengan mulai dari jari, telapak, pergelangan hingga daerah siku .

6. Ketika bersarapan di meja makan, tekan kedua tapak kaki korang ke lantai. Tahan saat dan lepaskan. Ulangi hingga 5 kali. Buat perkara yang sama pada 10 jari kaki. Ulangi 3 kali. Saraf yang terdapat pada hujung jemari kaki akan terangsang dan akan menyebabkan peredaran darah berjalan dengan lancar. Cara ini dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit kepala dan rasa mual akibat masuk angin .

IKLAN
Sumber gambar: Organic Spa

7. Pada hujung minggu, bersihkan tubuh dengan air hangat , lakukan gosokan lembut dengan menggunakan krim scrub atau span lembut. Bilas hingga bersih. Jika mahu membuat mandi wap, tuangkan air panas dan rempah mandi dalam tab. Letakkan bangku dan tutup tubuh korang dengan tuala .

8. Bilas tubuh dengan air dingin untuk menutup pori – pori. Jika ingin bersantai sejenak, lulur adalah pilihan yang tepat . Lulurkan ke seluruh badan, biarkan selama 10 minit sambil lakukan urutan untuk seluruh tubuh. Jangan lupa untuk sapukan losyen badan selepas membersihkan lulur untuk maintain lembapan kulit tuh ya .

9. Jangan lupa urutan di kepala untuk melancarkan peredaran darah. Untuk kesan yang terbaik, lakukan masker di rambut.