Tak perlu cari jalan pintas berbahaya untuk menurunkan berat badan kerana ada banyak lagi sebenarnya cara sihat yang boleh kita amalkan.
Berkongsi di facebook, Ezzah Azlinda telah berjaya menurunkan sebanyak 20kg dengan cara yang sihat iaitu melalui pemakanan dan juga senaman tanpa suplemen dan berlapar.
Hanya perlu konsisten mengamalkannya, anda pasti akan dapat lihat hasilnya.
1. MINUM AIR KOSONG SUAM
======================
Bangun pagi Kak L akan minum 2 gelas air suam sebelum mandi.
Kira bangun tidur memang wajib p cari air dulu.
Minum air suam .bukan air kosong yang suhu bilik.
Tahun 2014 Kak Linda penah amal minum air banyak tapi air suhu bilik,ada rasa effect tak selesa di pinggang.
Dah setahun lebih minum air suam,Alhamdullilah tak rasa la sakit di pinggang tu.
Kiraan berapa liter sehari di perlukan oleh badan adalahπŸ‘‡πŸ»
1 liter = 22.7 Kg
Lagi berat lagi banyak air kena minum.
Awal2 biasa la.toilet akan jadi BFF😝
Jangan rasa nak termuntah minum banyak-banyak.minum agak-agak, jangan sekali seteguk.
2. KURANGKAN MINUMAN BERAIS
==========================
Kak L just KURANG minuman ada ais.LESS sahaja.bukan lansung tak minum tau.
Boleh saja di kedai makan uolls minta HALF ICE.tak kan kedai nak marahkan.jimat ais depa ampa pun kurus.
Contoh bila di MCD or KFC.
Kak L akan minta air MILO.tapi Kak L minta milo tanpa ais.
Kalau beli Tealive air feveret Kak L Caramel Milk Tea,Kak L bagitau HALF ICE NO SUGAR.
3. KURANGKAN MINUMAN MANIS
==========================
Manis semua sedapkan tapi manislah penyakit & penyebab GEMUK😱
Kak L masih minum manis.cuma KURANG.
Pagi-pagi sebelum p kerja Kak L akan minum Susu Fresh Milk Low Fat & Air Milo (2 Sudu Besar untuk 1 mug)
See, Milo minum cuma tak pekat tak manis dah.
Tengahari Kak L prefer keluar lunch bawa Tumbler Air Suam. galas la tumbler. Nak malu apa? Jimat duit beli minum air manis di luarkan. Kes segan bawa tumbler order ja warm water.
Mudahkan? just kurangkan sahaja, jadikan air suam sebagai BFF.
4. SKIPPING 3X PER WEEK
======================
Cerita skipping Kak L bermula bulan 9 2017 selepas 2 bulan amal LESS ICE LESS SUGAR. berat turun 5 kilo.
Kes dia berat statik tak turun-turun dahπŸ˜’
Kak L tanya suami “macam mana abang nak kurus?”
Dia kata EXERCISEπŸ’ͺ🏻
Fine nak exercise dengan anak-anak lagu mana? yang tu terfikir dulu.
Kak L tanya suami “aunty yang duk jogging depan padang rumah kita hari-hari tu kurus tak?”
Suami jawab “Tak pun”🀣
So Kak L google.KILLER CARDIO‼️
Salah satu nya adalah SKIPPING. selain tu jumping jack,squat & ada lagi execise lain.
Kak L pun p DIY beli skipping COLOR PINK. semangat haw haw la pink kot.
Kak L start skipping selepas anak tidur.waktu depa jaga buat la juga kadang2.
Start dengan
Ahad 10x
Isnin 10x
Selasa 10x
Rabu Rehat
Khamis 20x
Jumaat 20x
Sabtu 20x
Ahad Rehat
Isnin 30x
.
.
.
.
.
.
100x
Teruskan repeat.try la pelan-pelan jangan buat banyak terus nanti URAT TERKEJUT.
Bagi Kak L Yeszzza!!its really worksπŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»
Berat turun & turun lagiπŸ’ͺ🏻
5 kilo lagi turun.
5. SQUAT
=======
Bila dah berat makin turun ada part yang Kak L tak puas hati 🀣
DRUMSTICK.memang sebesar alam dari dulu lagi.slowly kecil pun dah Alhamdullilah.nak silang kaki pun payah. kaki jadi ketotπŸ˜–
Peha & Pinggul adalah aset 😝tapi aset pun susah nak pakai & beli seluarkan. size takdak.
Sejak beranak Izz, suami pula tak bagi pakai seluar. asyik kena tukar.suruh pakai kain.sebab dia kata KETAT
RedhoπŸ˜’
Maka Kak L start dengan squat 10x sehari.
Lama-lama squat bole jadi 50x & 100x sehari.
Bukan susah.
Contoh
Ahad 10x
Isnin 10x
Selasa 20x
Rabu 20x
Khamis30x
Jumaat 30x
Sabtu 40x
Duk saja-saja tengok tv ampa buat la.masa mandi boring2 shampoo buat la😜
Tapi cara kena betul, jangan syok-syok ja squat.
Bila squat Kak L start UKUR LILIT.
Kak L baca di google.kalau rasa berat tak turun cuba ukur lilit. yes UKUR LILIT TERBAIK.
Firm kulit kita.
Sampai sekarang Kak L masih amalkan SQUAT at least 30x kalau tak workout lebih-lebih.
Alhamdullilah peha sekarang dah runcing macam PajuraπŸ’ͺ🏻❀️
Photo by Brooke Lark on Unsplash
6. PUASA SEMINGGU SEKALI
=====================
Part ni part paling berat la kot.terpulang la sebab Kak L buat bila mampu sahaja.tak paksa diri
Dalam sebulan ada la 2x or 3x Kak L puasa hari khamis.sebab khamis hari last kerja.
Dan perlu tahu yang Tubuh Badan Kita juga perlu MEREHATKAN SISTEM.cara terbaik adalah PUASA.
Tapi jangan la NIAT kata NAK PUASA SEBAB NAK KURUS.
NIAT KERANA ALLAH.
Puasa juga bole menghapuskan dosa-dosa kita.
Zaman sekolah or kecil dulu pun puasa main-main jugakan. minum air paip diam-diam🀣
Kalau mula-mula hendak mencuba cara ini mungkin susah, namun anda pasti akan makin bersemangat apabila sudah melihat hasilnya nanti. Tolak ke tepi semua produk suplemen yang ada di pasaran. Dengan tekad dan usaha, insyaAllah berjaya!