Jika sebelum PKP mengidam makan tahu berlauk, pasti order sahaja. Tetapi kebayakkan di pasaran menggunakan teknik yang sama hanya digoreng. Berlainan dengan resepi tahu gorengn ini, anda perlu kukus dan boleh tahan lama. Malah tauhu ini boleh di frozen dan digoreng kemudian.

Nak tambah sedap lagi cicahkan tahu ni dengan sambal kicap berapi, barulah kena kombinasi rasanya. Jom kita ikuti resepi tauhu berlauk sedap ini.

Bahan-Bahan:

  • Tauhu – 4pcs
  • Tauhu Telur – 2pcs
  • Daging Kisar – (goreng tanpa minyak. Tak goreng dulu pun takpe)
  • Telur – 2 biji
  • Carrot – hiris halus
  • Daun sup – hiris halus
  • Daun bawang – hiris halus
  • Cili merah – hiris halus
  • Serbuk Lada sulah
  • Serbuk Lada hitam
  • Garam
  • Serbuk perasa

Kisar semua bahan dibawah:

IKLAN

  • Tauhu
  • Tauhu Jepun
  • Telur

Cara cara:

IKLAN

  1. Satukan kesemua bahan kisar dengan daun sup, daun bawang, carrot, cili merah yg telah dihiris halus, gaulkan kesemuanya.
  2. Masukkan daging kisar.
  3. Masukkan serbuk perasa, garam, serbuk lada sulah lada hitam. Gaulkan hingga sebati.
  4. Masukkan kedalam acuan. Kukus selama 20-30 minit.
  5. Keluarkan dari pengukus dan biarkan sementara. Boleh difrozenkan atau goreng terus.
  6. Celupkan tauhu dengan telur untuk digoreng. Dan siap!

Sambal kicap Johor:

IKLAN
  • Cili padi
  • Bawang putih
  • Sedikit gula
  • Kicap

– tumbuk cili padi, bawang putih, gula.
– last, gaul dengan kicap.

Done tauhu berlauk cicah sambal kicap johor. Paduuuuu! 🔥

SUMBER: Norishah Nordin