Hidayah itu memang milik Tuhan namun ianya terpulang pada kita untuk berusaha mencarinya. Tak semua orang beruntung mendapatkannya maka hargailah ia apabila kita sudah menerimanya kerana ianya merupakan anugerah terindah daripada Yang Maha Kuasa.

Seperti perkongsian kisah ini daripada seorang wanita mualaf, dia mengakui bahawa memang sukar untuk istiqomah pada awalnya namun dia tetap cekalkan hati demi agamanya.

Jika anda juga sedang mengalami situasi sama, bacalah kisahnya dan jadikan ia sebagai panduan dan kekuatan bagi meneruskan niat baik agar kekal dalam jalan yang benar.

“Pernah lalui fasa free hair dan berbaju ketat. Memang lawa namun…”

Free hair dan berbaju ketat mengikut body cutting itu memang lawa,nampak menarik dan nampak bergaya…Sy juga pernah merasai dan mlalui fasa itu.berpakaian tanpa rasa bersalah dgn tidak menitik beratkan tentang aurat. Ketika sy mengambil keputusan utk mengubah penampilan sy utk berhijab sepenuhnya dan mula melatihkan diri menggunakan baju yg longgar2 dan labuh,sy rasa yg diri sy seperti makcik2,x lawa dan berusia dr usia sy yg sebenar.maklum la dah biasa melawa sakan sebelum berhijrah.Nak mulakan benda baru dan baik ni mmg x mudah.Setiap hari sy akan mengeluh apabila melihat diri sendiri di depan cermin dan apabila berada di khalayak ramai dan bertambah sedih apabila ada mulut2 yg berkata rupa sy kelihatan tua dan gemuk dek baju2 labuh yg sy guna…dugaan ?

Rasa down dan juga rendah diri

Sy ni x pandai la nak bergaya guna tudung yg lawa2 apatah lg yg berfesyen.Sy cuma pandai guna tudung bawal yg kebanyakkannya digunakan oleh makcik2 yg siap sarung tu je.Tu yg serupa mcm rupa makcik tu.Beli tudung pun kat kedai2 jual tudung di pasar.Apabila melihat wanita2 lain yg free hair dgn pelbagai fesyen rambut yg menarik dan berpakaian yg berfesyen dgn style yg up to date ni,sungguh sy rasa down dan rasa rendah diri sgt.setiap kali terbitnya perasaan tu dalam diri sy,sy akan mulai rasa rindu akan penampilan dan kehidupan sy sebelum berhijrah.rasa mcm nak balik sgt2 kepada penampilan asal.Mmg terasa goyah sgt lah iman diuji ketika itu.Maklum la lumrah wanita yg sentiasa ingin kelihatan cantik.Setiap hari sy berhadapan dan berperang dgn perasaan dan iman sendiri dan iblis ketika itu tdk akan pernah duduk diam utk mnyesatkan sy.

Alhamdulillah sy selalu berkata pd diri sy sendiri,Allah telah menyelamatkan sy dr kehidupan yg lps dgn menghadirkan hidayah utk sy yg x semua org blh dpt,Allah sudah berikan sy nikmat yg x ternilai dlm hidup sy maka nikmat apa lagi yg sy ingin dustakan.Bersyukurnya sy kerana diberi hidayah untuk memeluk Islam dan diberi peluang untuk mengucap 2 kalimah syahadah.Alahai…kenapa perlu sy peduli pd kata2 dan pandangan manusia.Kita buat bukan utk mereka tetapi untuk diri sendiri kan.Hidup di dunia ini tidak lama,bila2 masa Allah akan mencabut nyawa kita.Takut2 nanti disaat kita hanyut dgn kecantikkan dan pujian dunia dan manusia,Allah mencabut nyawa kita tanpa kita bersedia persiapkan diri kita dgn bekalan2 yg akan kita bawa ke akhirat nanti.Biarlah di dunia ini rupa tidak secantik dan x selawa mana kerana rupa dan kecantikkan itu bukan menjamin kita ke syurga tetapi yg menjamin kita ke jalan Allah adalah amalan kita di dunia.

Ujian dunia bagi seorang wanita memang hebat!

Hebatnya ujian dunia bagi seorang wanita.Yg kuat akan terus istiqomah,yg lalai akan tersesat.Memang sukar utk kita hadapi sebab itu kita sentiasa memerlukan sokongan,kelilingi diri kita dengan orang2 yang positif dan dekatkan diri dgn Allah.Apa yg penting,kita menurut perintah Allah dgn menunaikan tanggungjawab dan amanah kita sbg seorang muslimat.Bermula dr amalan yg kecil tetapi berterusan,InsyaAllah bertambah pahala.Paksa diri utk melakukan kebaikkan utk diri sendiri,InsyaAllah melalui paksaan itu hadirnya keikhlasan.Alhamdulillah syukur ke hadirat Ilahi,berkat sokongan dan kesungguhan untuk berubah,sy begitu selesa dgn penampilan sy sekarang walaupun setiap masa sy harus memakai stokin dan handsock yg pada pandangan orang,semua itu merimaskan.

Carilah redha Allah…

Apabila mempunyai keinginan utk berhijab,berhijab dan berpakaianlah mengikut syariat yg ditetapkan spt yg termaktub di dlm hukum.Jgn berhijab tapi tdk mengikut syariat yg betul,itu tetap salah dan berdosa.Hidup di dunia ini bkn utk meraih pujian dan redha manusia semata mata tetapi untuk mencari redha Allah.Ingin sy buktikan bahawa bukan penghalang bagi seorang muslimat yg bertudung litup dan berjubah untuk melakukan aktiviti lasak yg diminati dan Alhamdulillah,penampilan sy sekarang bukan penghalang utk sy terus aktif dengan hobi memancing sy…FISH ON ?

Wallahu a’lam والله أعلمُ

#NasihatDanTeguranUntukDiriSendiri
#Mualaf
#MuslimahAngler
#IslamItuMudah

kredit: facebook Panduan Islam