Lain orang lain sikapnya. Begitu juga sifat sesetengah wanita ada yang rajin memakai baju dalam ketika tidur dan ada yang tidak mengenakannya langsung. Dalam satu kajian mendapati lebih daripada 80% wanita tidak memakai pakaian dalam semasa tidur, hanya sekitar 20% yang akan memakai coli semasa tidur. Dalam hal ini situasi manakah yang lebih bagus memandangkan ia berkaitan dengan kecantikan seseorang wanita.

Tetapi satu kajian terbaru di Jepun menunjukkan, secara umum setiap orang akan memutar badan 20 hingga 33 kali semasa tidur pada waktu malam. Buat mereka yang tidak memakai baju dalam, proses memutar badan akan menyebabkan dada bergerak dan menyebabkan bentuk payudara longgar.

 

Memakai baju dalam atau bra berwayar semasa tidur akan menekan payudara dan menjejaskan peredaran darah dan mengurangkan kualiti tidur. Ramai wanita menjadi keliru untuk memilih, sebenarnya adakah baik memakai bra atau tidak semasa tidur?

Buat wanita yang mempunyai payudara besar dinasihatkan memakai bra, sementara bagi mereka yang mempunyai payudara yang lebih kecil akan lebih selesa tidak memakainya ketika tidur.

Bagaimanapun, wanita yang payudara kendurnya dinasihatkan memakai baju dalam. Namun, perlu diingat, jangan memakai bra berwayar semasa tidur. Memakai baju terlalu sempit atau kecil juga perlu dielakkan dan pilih yang selesa daripada kapas semula jadi.

Pakar bedah plastik berkata, wanita yang mempunyai payudara yang lebih besar atau yang telah menjalani pembedahan dalam payudara harus memakai baju dalam ketika sedang tidur, jadi payudara tidak akan terendam, tetapi masih perlu memilih bra yang sesuai dan sesuai untuk tidur.

Apabila tidur, badan kita sama seperti otak yang memerlukan keselesaan, bra yang sesuai untuk tidur biasanya lebih lembut dan juga boleh menjaga pernafasan payudara.

Walaupun pandangan memakai baju dalam semasa tidur menyebabkan tekanan dan boleh mengganggu kesihatan payudara ditolak oleh dunia kesihatan, mereka mengatakan tidak ada penyelidikan yang membuktikan bahawa memakai bra boleh menyebabkan kanser payudara.

Kesimpulannya anda harus memilih baju dalam yang selesa dan sesuai sama ada untuk dipakai sewaktu keluar dari di rumah.

SUMBER: VIA VIWANITA

 

Tinggalkan Komen