Bau mulut atau dalam bahasa medik halitosis, memang musuh utama dalam pergaulan. Siapa saja boleh menjauhi anda jika mulut punya aroma yang tidak menyenangkan. Sukar untuk anda mulakan perbualan dengan orang lain. Malu bukan!

Walaupun solekan anda setebal mana, bau mulut tidak dapat meniou penampilan anda. Usah kecil hati jika ramai yang tidak mendekati anda. 8 cara mudah ini, boleh hilangkan bau mulut tanpa makan ubat. Lepas ni bolehlah buka mulut selebar-lebarnya!

1. Berkumur dengan cuka epal dan air setiap pagi dan malam, kesannya nafas akan segar.

Anda perlu anda sediakan hanya satu atau dua sudu makan cuka epal dan segelas air. Tuang dan campurkan cuka dalam segelas air. Gunakan untuk kumur selama di 3-5 minit di pagi dan sebelum tidur. Bilas mulut anda dengan berkumur air biasa.

2. Istilah activated charcoal pasti sudah tak asing lagi di mana-mana, anda boleh menggunakannya dengan ubat gigi, mulut segar dan membuat senyum berkilau.

Sediakan sudu teh activated charcoal atau serbuk arang aktif dan berus gigi. Sapukan serbuk arang ke sikat dan mulailah berus gigi. Kumur-kumur sampai serbuknya hilang. Gunakan dua sampai tiga kali seminggu sampai bau mulut hilang. Anda boleh membeli activated charcoal ini di online. Lebih mudah apabila anda menggunakan ubat gigi yang ada campuran activated charcoal .

3. Ini paling bajet! Kunyah sahaja gula-gula getah bebas gula dengan rasa mint yang segar.

IKLAN

Mengunyah gula-gula getah memang boleh menyegarkan nafas selama yang anda mahu tetapi pastikan gula-gula getah itu bebas gula. Pilihlah yang rasanya mint supaya nafas semakin segar. Selain menghilangkan bau mulut, gula-gula getah dapat menjaga air liur yang sihat di mulut dan tekak.

4. Minyak kelapa bukan untuk masak sahaja, boleh juga digunakan untuk berkumur, aroma nafas akan bertambah baik dan bebas bakteria.

Sesudu makan minyak kelapa sudah cukup untuk berkumur selama 5-10 minit dan ludahkan. Seterusnya, gunakan air panas untuk membilas sisa-sisa minyak yang tertinggal di mulut.

5. Mencampurkan garam epsom dengan air hangat untuk membuang aroma tak sedap dan sebagai antibakteria.

IKLAN

Epsom salt adalah salah satu penyelesai untuk anda yang mempunyai nafas berbau. Jika sudah, ambil satu sudu teh Epsom salt dan campurkan dengan segelas air hangat. Jadikan untuk cairan berkumur. Untuk pemakaian awal, gunakan setiap hari. Selanjutnya, boleh dipakai sesekali jika diperlukan.

6. Minyak kayu putih bukan untuk bayi sahaja, boleh dijadikan cairan berkumur untuk atasi bau mulut.

Campurkan satu gelas air dan dua sampai tiga titiss eucalyptus oil atau minyak kayu putih. Kumur-kumur dengan campuran keduanya dan buang. Kumur lagi dengan air biasa. Ulangi cara  ini sekali sehari sampai bau mulut anda hilang.

IKLAN

7. Benih adas bukan untuk rempah memasak sahaja, biji ini boleh dikunyah dan ditelan jika terasa nafas berbau.

Kunyah satu sudu teh biji adas dan kemudian telan. Anda hanya perlu melakukannya saat diperlukan sahaja, tidak perlu setiap hari.

8. Bukan sekadar mengubati tekak yang sakit, halia boleh mengusir bau-bau yang tidak menyenangkan serta jangkitan dari rongga mulut.

Parut halia, kemudian campur parutan halia dan air sehingga dapat jus halia. Jus halia ini dicampurkan dengan air hangat, siap sedia untuk berkumur. Lakukan setelah makan, sekali sehari dalam beberapa hari.

Lapan cara menghilangkan bau mulut secara alami di atas sangat mudah, rugi tidak amalkan!

SUMBER: POPBELA