Bukan mudah untuk mendapatkan berat badan idaman. Lebih-lebih lagi mahu mengekang hawa nafsu melihat makanan yang serba melazatkan. Godaan melawan hawa nafsu (pada makanan) itu perlu ditentang sebelum beralih kepada perkara lain. Namun tidak ada yang mustahil. Bagi lelaki ini berkat usaha dan disiplin berterusan siapa sangka Ahmad Zulzaidi Zulkarnain berjaya mengurangkan berat badannya dari 97 kg kepada 60 kg. Lenyap 37 kg hanya dalam masa 6 bulan. April ini genap 3 tahun dia mengamalkan diet kalori. 

Penampilan cukup berbeza.

Terkejut melihat perbezaannya dulu dan sekarang, dia memesan bagi mereka yang mengurangkan brat badan apa yang paling penting adalah kena jaga pemakanan. Baginya senaman itu adalah perkara kedua. Kena jaga mental dan fizikal dan paling penting sekali adalah disiplin. Hasilnya penampilannya kini jadi lebih menarik dan berkeyakinan.

Dia berkongsi 21 tip diet yang diambil melalui perkongsian page Kelab Diet Kalori Malaysia. Bagi yang sedang berusaha untuk mendapat berat badan idaman, boleh ikuti langkah yang disarankan.

3 tahun amal diet kalori.

3 TAHUN AMAL DIET KALORI

Assalamualaikum!

Alhamdulillah segala puji bagi Allah swt.

1.4.2015-1.4.2018, genap 3 tahun saya mengamalkan diet kalori. Pelbagai halangan, rintangan serta perlian yang saya terima sepanjang saya berdiet sebelum saya berjaya turunkan berat badan dari 97kg ke 60kg dan buang 37kg dalam masa 6 bulan. Disini saya ingin kongsikan khas buat warga KDK tips dan cara saya berdiet. Semoga bermanfaat 

Nak turunkan berat badan ni, paling penting kena jaga pemakanan. Senaman perkara kedua. Kemudian kena bersedia dari segi fizikal dan mental. Kena disiplinkan diri. Kena kuat melawan nafsu. Dan kena tahu dan set goal kenapa kita nak kurus. Bila da set baru ada semangat utk kurus kan.

21 TIP UNTUK KURANGKAN BERAT BADAN

1. Nak kurus, breakfast jangan tinggal, WAJIB! Waktu yg terbaik adalah antara pukul 7am-8am. Selalunya menu saya sandwich telur rebus atau telur setengah masak 2 biji bersama roti wholemeal 2 keping.

2. Tidur kena cukup. Sekurangnya 6-8 jam. Jangan terkejut dalam tidur pun kita bole bakar kalori. So waktu tidur kena jaga. PENTING!

3. Saya makan dalam 5 atau 6 kali sehari. 3 menu utama dan 2 atau 3 menu sampingan (snack). Tapi snack tu bukan keropok ye. Mengikut keperluan kalori badan anda.

IKLAN

4. Air manis & ais saya memang tak ambil langsung. Sila elak 3 in 1 & air bergas (soft drinks), tinggi gula.

5. Minum banyak air kosong. Setiap 30kg bersamaan 1L air. Contoh, kalau berat kita 97kg mcm sy dulu. kena minum sehari 97/30=3.23L air setiap hari. Bundar kan jadi 3L la, xyah la nk berkira sgt dgn 0.23L tu 

Lebih berkeyakinan dengan penampilan sekarang.

BOLEH MAKANAN NASI. BANYAKKAN MAKAN BUAH & SAYUR

6. Perbanyakkan makan buah-buahan & sayuran hijau. Tapi jangan pula makan buah tu letak asam ye, pengambilan garam juga kena jaga dan kalau bole elak menggoreng sayur, rebus ye buat sup sayur.

7. Ramai org diet elak nasi, kata nasi menggemukkan. Sebenarnya nasi tidak menggemukkan jika kita bijak mengawal pengambilannya. Lagipun kitakan org Malaysia tak boleh tinggalkan nasi . So nasi sy makan waktu lunch sahaja. Ambil segenggam atau sesenduk saja, jangan lebi sebab nasi tu karbo. Segenggam atau sesenduk nasi bersamaan lebi kurang 150 kcal. So, kena kawal pengambilan gula dan karbo. 2 benda ni kalau kita tak kawal, badan kita akan cepat BESAU & SIHAT 

8. Roti? Boleh je kalau nak makan roti tapi elak makan roti putih. Sebaiknya makan roti wholemeal. Contoh roti gardenia yg hijau tu. Tapi setiap meal utama limitkan kepada 2 keping sahaja. 2 keping pun da 154 kcal.

JANGAN SKIP MAKAN MALAM

9. Elakkan pengambilan mee kuning dan kueh teow sebab makanan tu berminyak. Bihun ok tp jgn dibantai bihun goreng pulak . bihun sup ye atau tom yam.

IKLAN

10. SANGAT PENTING! Elakkan makanan bergoreng, berminyak, berlemak, makanan segera (fast food) McD, KFC & sewaktu dgnnya. Elakkan juga makanan dalam tin & makanan yg telah diproses spt daging burger, nugget dll. Semua tu feberet tu 

11. PROTEIN. Saya selalu makan ayam, ikan dan daging kadang2. Saya makan yang grill atau steam sahaja. Selalu suruh wife buat sup ayam sampai wife pun naik boring . Yang goreng2 elak ye.

12. DINNER. Ini pun penting. Jangan skip makan malam. Sebaiknya makan sebelum pukul 8pm. Kalau sebelum nak tidur (selepas 3 jam makan malam) terasa lapar, bole minum susu rendah lemak (susu HL) atau air kosong (jimat kalori).

Paling penting ada disiplin.

SENAMAN BUAT 2 ATAU 3 KALI SEMINGGU

13. SENAMAN? Selalunya saya buat masa weekend je. Boleh buat 2 atau 3 kali seminggu. Buat senaman kardio atau workout macam Kevin Zahri. Saya tak pernah pergi gym. Kalau anda nak pergi terpulang 

14. Ramai yg bertanya, ubat apa yg saya ambil utk kurus. Terus terang saya memang tak ambil apa2 ubat. Saya berjaya turunkan berat badan tanpa penggunaan ubat-ubatan atau supplement.

15. PUASA. Ramai yg tahukan puasa juga salah satu diet yg terbaik. Selalunya bila tiba bulan Ramdhan mulalah berazam nak diet utk kurus. Puasa juga bagus utk mengimbangi kandungan gula dalam darah. So bolehlah berjinak berpuasa sunat setiap hari isnin & khamis. Kalau bole buat semua puasa2 sunat yg ada lg bagus. Puasa juga mendidik kita mengawal nafsu jika kita ikhlas kerana Allah. In shaa Allah!

IKLAN

16. INGAT! Sebelum kita mulakan diet pastikan kita check terlebih dulu berapa keperluan kalori kita dalam sehari utk kita turunkan, kekalkan atau naikkan berat badan. Anda bole check di sini http://www.calculator.net/calorie-calculator.html

Semakin yakin dengan penampilan sekarang.

KENA TAHU SETIAP KALORI MAKANAN DIAMBIL

17. Ambil tahu nilai kalori setiap makanan yg kita ambil. Nak diet ni kena rajin, tak boleh malas. Kena pantau pengambilasn kalori setiap hari untuk kita kekal dalam landasan. Bole install di telefon pintar anda apps MyFitnessPal utk kita kira dan pantau kalori kita setiap hari.

18. STRESS. Cuba elakkan dari stress kerana stress bole jejaskan program diet kita. Macam sy dulu klu sy stress sy suka makan atau mengunyah. Jadi memang amalan yg tak bagus. Kalau rasa nak marah atau stress cubalah beristifar, in shaa Allah 

19. Jangan lupa sentiasa berdoa kepada Allah swt supaya diberi kekuatan, semangat serta istiqomah dalam program diet anda dan dalam apa perkara sekalipun. Apa2 pun semuanya dengan keizinan dari Nya 

20. Sila mencatat (take note) pemakanan 80% dan senaman 20%, so jagalah pemakanan. Jika kita bersenam tapi pemakanan tidak dijaga mmg kelaut la diet kita tu 

21. Sebagai tips tambahan, adakan 1 hari menipu (cheatday) bukan menipu org ye menipu diet anda. So hari tu kita bole makan apa sahaja tetapi dalam kuantiti yg terkawal. Saya buat sebulan sekali sebagai reward setelah penat lelah kita berdiet.

Diharap dgn sedikit tips dan pengalaman yang saya kongsikan ini dapat memberi motivasi kepada anda yang ingin kurus secara sihat, in shaa Allah.

Sekian, terima kasih 

SUMBER: FACEBOOK KELAB DIET KALORI MALAYSIA