Tidak dinafikan, di sebalik kejayaan setiap lelaki adalah wanita yang berada di belakangnya. Begitu juga jutawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri yang cukup berbangga kerana mempunyai isteri bukan sahaja cantik tetapi juga bijak dan berpenampilan menarik. Ramai yang terleka dengan kejelitaan Datin Seri Shahida Mohd Rashid yang sentiasa tampil sederhana dalam apa juga majlis dihadiri. Dia yang memang sejak dulu sudah berhijrah mengakui tidak akan melupakan kisah silamnya sebelum melakukan penghijrahan.

Dalam temubual bersama Media Hiburan Online, Dati Seri Shahidah memberitahu dia juga manusia biasa yang tidak lari dari melakuka kesilapan. Menurutnya, ketika mula-mula berhijab dia ‘menipu’ bapanya  kononnya berhijab sewaktu di bangku sekolah. Tetapi apabila keluar dan jauh dari ahli keluarga, dia akan segera membuka tudungnya.

Waktu itu menurutnya bertudung ini bukanlah sesuatu yang boleh dipaksa dan semua itu perlu bergantung pada nawaitu dan keikhlasan seseorang.

“Bertudung itu memang tidak boleh dipaksa dan ia perlu datang daripada hati kita. Dulu ayah saya memang paksa pakai tudung sewaktu bersekolah renda. Saya pakai tetapi apabila keluar rumah saya akan buka tudung.

“Saya rasa tidak adil mengapa saya perlu memakai tudung kerana bagi saya biarlah ‘perasaan’ itu datang secara semulajadi. Tetapi sampailah satu tahap, saya rasa tiba masanya untuk berhijab dan malu jika tidak memakainya.

“Dan ini memang terbukti benda itu datang dari hati dan tidak boleh dipaksa,” katanya kepada Media Hiburan.

IKLAN

Menurut daripada situ, dia banyak belajar erti kehidupan dan pengalaman hidup. Justeri, Datin Seri Shahida tidak akan memaksa anak perempuannya yang masih kecil kerana inin anaknya itu belajar dari masa ke semasa tentang bertudung.

“Buat masa ini saya cuma bagi didikan agama tentang pentingnya tentang aurat. Jadi semua itu terpulang pada dia. Jadi kalau dia boleh dengar cakap kita baguslah, tetapi perkara seperti ini jangan dipaksa, biar datang secara semulajadi.

“Alhamdulillah, anak faham mengenai aurat dan saya tahu nanti bila dia sudah mula melangkah darjah dua atau tiga atau sudah matang, dia akan tahu kepentingan bertudung,” jelasnya lagi.

IKLAN

Jika diintai di laman instagram, beliau juga gemar berselfie dan memang tak puas mata memandang melihat penampilannya di instagram.

Datin Seri Shahidah yang gemar tersenyum ini begitu gemarkan gaya yang sederhana tetapi kemas. Walaupun tanpa bermekap tebal, kecantikan wajahnya serta sifatnya yang ramah memang boleh buat kita terasa ingin dekat dengannya.

Jom intai #OOTD Datin Seri Shahida yang paling banyak mendapat like followernya di laman IG.

1. Flora

2. Terima kasih Allah

IKLAN

3. Cantik

4. Anggun

5. Menawan

KREDIT FOTO: INSTAGRAM SHAHIDADIHERBS