Telur merupakan jenis makanan yang paling banyak dimakan oleh masyarakat kita. Memainkan peranan dalam menghasilkan pelbagai jenis makanan dan juga kuih dan muih, telur juga enak untuk dimakan begitu sahaja tanpa sebarang perisa tambahan. Jumlah gizi dan manfaat yang dibekalkan telur menjadikan ia salah satu makanan super yang bagus untuk kesihatan.

Mengurangkan Risiko Kanser Payudara
Telur memiliki kolina yang merupakan nutrient yang membantu mengurangkan peratusan untuk mendapat kanser. Menurut sebuah penelitian, risiko untuk terkena kanser payudara menurun sebanyak 18 peratus jika wanita menjadikan telur sebahagian dari diet harian mereka.


.

IKLAN

Menjaga Berat Badan
Pernah dengar diet telur yang dikatakan mampu menurunkan berat badan? Kini sudah terbukti secara ilmiah yang telur mampu menurunkan berat badan dengan lebih dekat. Untuk hasil yang baik, jadikan telur sebagai makanan untuk sarapan anda.

Menjaga Kesihatan Mata
Bahagian kuning telur memiliki lutein dan zeaksantin yang mudah diserap oleh tubuh kamu. Kedua-dua kandungan ini sangat bagus untuk menjaga kesihatan mata dan melindunginya dari kerosakan akibat paparan sinar ultra-violet yang berlebihan.

IKLAN


.

Menjadikan Rambut Lebat
Rambut yang sihat menjadi dambaan setiap wanita mahupun lelaki. Dengan mengambil telur sebahagai sebahagian daripada deit harian anda ia mampu membantu pertumbuhan rambut kerana kadar nutrien tinggi protein yang dimiliki.

IKLAN

Nampak Lebih Awet Muda
Mengambil telur sebagai makanan rutin adalah salah satu cara untuk menjadikan anda lebih muda. Ini disebabkan telur sangat kaya dengan kandungan lutein sehingga boleh melambatkan penuaan sebanyak 40 peratus. Nak awet muda? Makanlah telur.

Sumber: HerWorld Indonesia