Kopi merupakan antara salah satu minuman kegemaran rakyat Malaysia. Disebabkan itulah banyak kemunculan kafe-kafe hispter demi memenuhi cita rasa para penggemar kopi. Sesetengah individu mengambil kopi untuk menghilangkan rasa mengantuk.

Tidak kiralah apa pun sebabnya anda mengambil kopi, kopi sebenarnya mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kulit muka. Jika dilihat kini, penjualan skrub kopi boleh anda dapati di media sosial seperti Facebook dan Instagram.

IKLAN

Nak tahu apa manfaatnya? Jom semak di bawah ini.

1. Kecilkan Pori-Pori Pada Wajah

Tekstur wajah yang tidak halus biasanya disebabkan oleh pori-pori yang terlalu besar. Apabila anda menggunakan masker kopi, lambat laun pori-pori pada wajah akan semakin mengecil dan akhirnya wajah akan jadi lebih halus.

2. Atasi Wajah Berminyak

Wajah yang berminyak boleh menyebabkan jerawat. Selain itu, wajah yang berminyak juga akan tampak kusam dan banyak kotoran boleh menempel pada wajah. Masker kopi boleh membantu mengatasi wajah yang berminyak hingga menyebabkan wajah menjadi lebih lembap jika dilakukan dengan kerap.

IKLAN

3. Atasi Wajah Yang Kusam

Kopi mengandungi kandungan antioksidan yang cukup tinggi sehingga dapat melindungi kulit daripada radikal bebas. Kopi juga dapat membuang kulit yang mati pada wajah dan akhirnya wajah akan kelihatan lebih cerah. Masker kopi akan membuat wajah menjadi lebih segar.

4. Melembut & Menghaluskan Kulit

Kopi dapat digunakan sebagai skrub dan akhirnya menyebabkan kulit menjadi lebih halus. Tidak semua wajah memiliki tekstur kulit yang halus. Kopi merupakan solusi yang terbaik.

5. Samarkan Bekas Jerawat

Masker kopi buat sendiri

Jerawat merupakan masalah utama bagi para wanita hingga mengganggu penampilan. Penggunaan masker kopi dapat menghilangkan bekas jerawat tanpa kesan sampingan.

6. Blackheads

Blackheads biasanya muncul di sekitar hidung. Masker kopi dapat mencegah kemunculan blackheads bahkan dapat menghilangkan blackheads pada hidung.

MENARIK UNTUK PENGEMAR KOPI:

Aroma kopi fresh yang di-brew pastinya membuatkan anda berasa segar dan keenakannya rasanya pasti memukau. Tidak dapat dinafikan bahawa kopi Starbucks merupakan antara pilihan ramai orang.

Baru-baru ini, Starbucks Malaysia telah perkenalkan pewangi kereta dan bagi pengumpul barangan keluaran Starbucks, pasti tidak akan melepaskan peluang ini.

Menariknya, pewangi kenderaan Starbucks ini hadir dengan dua jenis aroma iaitu teh hijau dan coklat. Setiap kali anda masuk kereta anda dan bau wangian ini, pasti akan terus teringat Starbucks.

Jika anda berminat untuk mendapatkan pewangi kenderaan ini, harganya adalah RM25 sahaja dan hanya tersedia di cawangan Starbucks pandu lalu sahaja. Akan tetapi, jika anda membeli minuman promosi Starbucks bersaiz venti, anda boleh dapatkan pewangi kenderaan ini dengan harga RM15 sahaja.

Sumber: hariangadis.com