Banyak rakyat Malaysia yang masih kurang kesedaran mengenai betapa pentingnya penggunaan sunblock pada kulit kita. Eh, tak bolehlah macam tu. Kata nak kulit cantik! 

Jika anda baru berjinak-jinak untuk mencuba sunblock dan keliru tak tahu mana satu yang terbaik untuk kulit, bolehlah ikuti cadangan yang disyorkan oleh beauty guru, Izzaty Jamal yang telah dikongsikan oleh lebih 5 ribu pengguna facebook ini.

S U N B L O C K / S U N S C R E E N 🌞

Sunblock ni salah satu skincare WAJIB untuk dipakai.

Nampak tak tulisan wajib tu semua huruf besar? Jangan cuba-cuba keluar rumah tanpa sunblock! You pakai skincare harga RM700 satu set tapi takda sunblock pun tak guna tau 😌

Zaty akan share beberapa jenis sunblock yang ada kat drugstore.

Don’t forget to share & tag your BFF!

#BeautyTipsByIzzatyJamal
#YourFunnyBeautyGuru

Botol biru – lebih kepada moisturizing & hydrating. 

Botol pink – sensitive skin. 

Texture ringan! Pakai je terus meresap dalam muka. Tak berminyak tak melekit. 

Korang kena beli ni, sebab sunblock kan kena reaplly setiap 4 jam sekali. So reapply je pakai ni.

Zaty beli ni color pink tu.

SUNBLOCK NI UTK ALL SKIN TYPE from NORMAL – OILY – COMBINATION – DRY.

RM36.80

Ni adik beradik kat atas. Tapi ni jenis cream. 

Botol biru, moisturizing. 

Botol putih, brightening. 

Dua dua boleh guna for all skin type.

RM23

Korang kaki peluh kan? I would suggest this one. Tapi kalau jenis peluh lencun mcm baru lepas ladi marathon tu tak pasti la ok ke tak.

Lepas pakai terus meresap & dia akan bagi kesan matte kat muka. Kulit berminyak worry no more sbb sunblock ni tak liplap kan muka kau mcm disko.

Combination & oily skin pakai ni

RM26.20

Ni sesuai untuk normal & combination skin. 

Kalau kulit jenis berminyak cepat peluh i tak suggest this one la. 

Kang ko boleh buat sunblock goreng tepung kang. 

RM28.80

Yang ni paling murah yang wujud kat drugstore. 

Boleh guna kat muka & badan. 

For all skin type. 

RM14.80

Lighweight! Ringan gila. Sesuai untuk orang yang tak suka pakai sunblock melekit – lekit. Salah satu sunblock yang membekalkan hydration kat kulit muka. 

Sesuai untuk Normal – Dry Skin 

RM40

Ni pun sama mcm kat atas. Tapi yang ni untuk oily & combination skin. 

Texture dia sangat ringan. I dah cuba try test tadi! 

RM40

kredit: facebook Izzaty Jamal & instagram @izzatyjamal