Kita mesti selalu rasa pelik bila jerawat di wajah baru sahaja surut, tiba-tiba tak lama selepas itu dia muncul kembali. Tempat yang sama pulak tu! Aduh, stressnya! Agak-agak kenapa ye jadi begini?

Sebenarnya, ada 2 sebab mengapa selalu terjadinya situasi begini. Ini semua berpunca daripada tabiat kita sendiri. Yang pertama adalah…

Suka memicit jerawat!

Perbuatan yang suka memicit jerawat ini memang boleh membawa ‘bencana’ pada kulit wajah. Memanglah jerawat itu dapat dikeluarkan tapi tahu tak sebenarnya secara tak langsung ianya akan meninggalkan iritasi dan kesan luka pada lapisan kulit wajah.Haaa, sebab itulah Miss J datang kembali!

Yang kedua itu adalah…

Suka Sentuh Muka!

Walaupun nampak macam tiada apa, namun sedar tak sebenarnya jari dan tangan kita yang kotor membuatkan bakteria di tangan itu merebak pula di sekitar kulit wajah. Samalah macam picit jerawat, kuku dan jari yang digunakan semasa memicit itu merupakan faktor utama jerawat itu beranak pinak di wajah. Solusinya, cuba tahan diri daripada menyentuh kulit muka itu. Nak tak nak tetap kena tahan jugak!

Haaaa, sekarang dah tahukan kenapa jerawat tu suka sangat datang? So girls, jangan buat tabiat ini kalau nak kulit flawless and glowing! Memangla puas picit jerawat tu kan, tapi kena ingat kesan dia selepas itu. Jangan buat nanti kita menyesal!

 

Tinggalkan Komen