‘Loose powder’ merupakan antara item solekan yang harus dimiliki oleh setiap wanita. Kebanyakan wanita mengabaikan penggunaan ‘loose powder’ kerana menganggap ia sebagai item yang tidak penting.

Ternyata anda salah kerana ‘loose powder’ berfungsi sebagai penutup pori-pori pada wajah dan membuatkan solekan anda nampak flawless serta tahan lebih lama. Ia juga sangat sesuai digunakan oleh individu yang mempunyai kulit berminyak.

Ia dapat membantu mengawal minyak pada wajah dan elak wajah anda daripada kelihatan berkilat. Jadi, Hijabista pamerkan perkongsian oleh Azreena Azmi menerusi Facebook tentang 6 pilihan ‘loose powder’ yang boleh didapati di drugstores.

Mostly loose powder ni fungsi dia sama ja. Yang beza hanyalah texture, harga dan brand.

Apa fungsi loose powder ni?
Okay ena terangkan sikit apa fungsi loose powder. Dalam bahasa melayu, loose powder ni ialah serbuk longgaq hahahaha. Betui kan? Tak caya pi tgok kat google translate. Hahaha. Gurau ja.

Kenapa kena pakai loose powder?
Untuk bagi makeup tahan lebih lama. Texture yang halus dapat menutup pores dan membuatkan makeup nampak flawless.

Loose powder juga sgt sesuai untuk kulit berminyak, sbb dia dapat bantu control minyak yang ada dan dapat elakkan dari muka nampak berkilat disebabkan minyak.

Bila nak pakai?
Pakai selepas sapu foundation. Dengan menggunakan powder brush, layang-layangkan ke seluruh muka. Boleh juga digunakan untuk elakkan lebihan eyeshadow jatuh ke pipi, letak loose powder guna sponge di bawah mata. Lepas dah habis mekap bahagian mata, guna brush untuk sapu lebihan loose powder.

Nak pakai loose powder sahaja lepas sapu foundation pon boleh. Fungsi dia sama macam compact powder/2WC powder cuma loose powder ni tak cakey.

Dia punya keburukan pulak, kalau tak remove makeup betul-betul macam biasalah, boleh buat pores tersumbat. Jangan pakai makeup lama-lama nah.

Apa maksud translucent pulak? Ok translucent adalah semi-transparent maksudnya separa tak nampak. Dia jadi colourless bila pakai. So dia match ikut skin tone kita. Tapi bukan 100%.

Okay. Selamat membelek!

Harga yg ena letak semua NORMAL PRICE kat Watsons

1. Bourjois Loose Powder

Mesti ramai tak tau nak sebut nama brand ni kan. Meh ena ajaq. Ramai sebut ‘bojos’ ‘bojois’ ‘bujar’ ‘bonjor’ (mentang2 dari paris). Sebutan yang betul ialah ‘bojua’. ‘S’ kat blkg tu tak payah sebut pun.

Dulu masa mula-mula ena berjinak dalam bidang makeup ni, biasalah kita guna makeup semua yang budget bawah RM100. So ena pun pakai yang ni. Memang best pakai loose powder ni. Texture dia sangat sangat halus. Senang sangat sapu kat muka. Tak buat makeup smudge pon.

Dari segi warna pulak, dia bukan ikut tone kaler (translucent), dia ada dua code. So ena guna code 01 sbb warna dia kekuningan. Tapi bila apply kat tanned skin, ena just apply kat area bawah mata, t-zone sahaja.

Sesuai untuk semua jenis kulit.

Harga: RM52.90

2. Kate Tokyo The Base Zero Face Powder

Sapa yang suka makeup nampak berkilat-kilat boleh la pakai hat ni. Sebab dia ada shimmer. Sesuai untuk last touch up selepas pakai powder. Sebab dia ada effect shimmering. So apply kat kawasan tertentu ja seperti tulang pipi, dahi, batang hidung dan dagu.

Actually brand ni mostly chinese yang beli. Memang laku gila. Sebab depa suka natural makeup. Dan produk-produk yang lain pun not bad dia punya quality.

Ada satu warna sahaja. Sesuai untuk kulit cerah, sawo matang ok.

Sesuai untuk semua jenis kulit dan big pores.

Harga: RM59.90

3. Revlon New Complexion Loose Face Powder

Texture yang seumpama jenama terkenal, Laura Mercier. Tapi kalau yang ni berbanding dengan Bourjois, Bourjois punya texture lagi halus. Depends on skin. Sebab katanya yang ni tak membuatkan kulit kering. So dry skin boleh cuba yang ni.

Pilihan warna ada dua code. Walaupun dia tulis translucent, tapi dia tak begitu ikut warna kulit kita. So kena try dulu sebelum beli.

Sesuai untuk semua jenis kulit.

Harga : RM62.90

4. Maybelline Clearsmooth All In One Loose Powder

Yang ni produk baru dari Maybelline. Hehe. Texture yang sangat halus dan sesuai untuk semua warna kulit. Macam nak try pulak sebab first time try memang amazed gila.

Sesuai untuk semua jenis kulit.

Harga: RM30.90

5. Silkygirl Shine Free Loose Powder

Bagi ena texture dia just fine. Tak sehalus loose powder yang lain. Tapi untuk dry skin boleh cuba. Then, dia ada dua code. Selalu ena suggest code 02 ni untuk tanned skin. Sbb warna dia gelap sikit berbanding loose powder jenama lain.

Sesuai untuk semua jenis kulit.

Harga: RM29.90

6. IN2IT Loose Powder

Yang ni lagi satu ramai tak reti sebut brand dia. Ada yang sebut ‘2in1’ dah macam coffee mix dah. Hahahaha. Sebut macam yang hampa nampak ‘in 2 it’ ‘ in to it’ ? 2=to

Hat ni kalau pakai, sakit mata orang tengok sebab shimmering dia memang banyak weh. Lagi banyak dari Kate Tokyo tu. Sapa yang suka mekap merelit lip lap lip lap boleh la pakai. Hahahahaha.

Sesuai untuk semua jenis kulit

Harga: RM19.90

Sumber: Facebook Azreena Azmi