Bila kita bercuti, merehatkan minda dan meluangkan masa bersama insan tersayang, hanya ada satu aspek yang sentiasa menjadi keutamaan dan perlu diambil perhatian, iaitu keselesaan sewaktu bercuti.

Perkara yang perlu dititikberatkan ketika melancong adalah kasut. Kerana ia merupakan antara item penting agar kita dapat menikmati percutian dengan selesa terutamanya sewaktu menempuh perjalanan jauh.

Pilih Kasut Yang Selesa, Tak Syok Bercuti Kalau Kaki Melecet!

Dambakan Percutian Yang Selesa Hujung Tahun? ‘Wajib’ Lakukan Satu Perkara Ni Je!

Mesti ada diantara anda yang sering mengalami kaki melecet atau tapak kasut tercabut ketika bercuti kan? Bila jadi situasi tak seronok macam tu mesti mood holiday tu pun kelaut dan rasa turn off untuk berjalan kemana-mana.

Justeru, adalah penting untuk kita buat sedikit persiapan bagaimana nak pilih kasut yang betul agar dapat menikmati percutian yang selesa dan menyeronokkan pada hujung tahun 2022 ini!

Artikel berkaitan: Gaya Kasut Flat Yang Tidak Pernah-Membosankan Cuma Perlu Tahu Padanan Yang Betul

Bagi mengurangkan bebanan ketika melancong atau bercuti, sis tidak perlu membawa kasut yang banyak, cukup dengan bawa satu kasut yang paling selesa dan sesuai untuk pelbagai aktiviti yang telah direncanakan.

Sehubungan itu, Hijabista mencadangkan agar sis amalkan beberapa tip pemilihan kasut yang betul ketika pergi bercuti atau melancong!

1. Spend Sedikit Wang Beli Kasut Yang Tahan Lasak

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FitFlop Malaysia (@fitflopmalaysia)

IKLAN

Oleh itu, jangan lah kedekut sisi untuk membeli kasut yang selesa dengan harga yang mahal, kerana kasut seperti ini selalunya tahan lasak dan sesuai untuk kegunaan sepanjang percutian tau! Bak kata pepatah, alah membeli menang memakai.

2. Pilih Kasut Mempunyai Material ringan

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FitFlop Malaysia (@fitflopmalaysia)

Kasut yang mempunyai material ringan amat selesa sewaktu dipakai, malah ia dapat mengelakkan kaki dari kepenatan ketika berjalan, selain itu kaki juga bebas sakit atau lenguh akibat terpaksa menampung beban yang berat.

Ini demikian kerana, ketika kita berjalan kaki memerlukan tenaga yang banyak untuk menampung berat badan. Maka, pilihlah kasut ringan dan elakkan pemakaian kasut yang terlalu berat serta padat yang boleh menimbulkan ketidakselesaan pada kaki.

3. Kasut Yang Didatangkan Dengan Kusyen

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FitFlop Malaysia (@fitflopmalaysia)

IKLAN

Teknologi penghasilan kasut sudah berkembang seiring peredaran zaman.

Terdapat pelbagai pilihan kasut dengan rekaan kusyen dalamnya lebih lembut yang membuatkan anda seolah-olah berjalan di atas permukaan air.

Jangan ambil mudah mengenai kusyen dalam yang lembut kerana ia berfungsi untuk melindungi kaki daripada mudah lenguh, sakit serta melecet.

Kasut ‘FitFlop’ Ada Semua Ciri Diatas!Dambakan Percutian Yang Selesa Hujung Tahun? ‘Wajib’ Lakukan Satu Perkara Ni Je!

Kepada anda yang masih tercari-cari kasut dari jenama mana yang mempunyai kesemua ciri yang Hijabista senaraikan di atas, FitFlop adalah jawapan kepada persoalan anda sis!

Kasut dibawah jenama Fitflop memang terjamin kualiti dan keselesaanya! Pastu sis tak mahukan jenama lain setelah merasai keselesaan memakai kasut jenama Fitflop ni!

IKLAN

Malah, terdapat pelbagai variasi kasut yang boleh sis pilih untuk pelbagai kegunaan seperti pergi ke pejabat, ke majlis-majlis keramaian dan termasuklah ketika melancong. Kasut dibawah jenama Fitflop ini juga sesuai digayakan oleh kaum lelaki dan perempuan kerana ianya unisex.

Lebih menarik lagi, jenama ini baru sahaja melancarkan semula pembukaan secara besar-besaran ‘concept store’ mereka di Midvalley Megamall semalam!

Jadi tunggu apa lagi sis? Nak melancong dengan selesa, jom serbu concept store Fitflop dengan segera! Atau sis boleh membeli kasut Fitflop secara atas talian di laman sesawang rasmi Fitflop Malaysia

Sumber Gambar: Instagram FitFlop Malaysia

Artikel berkaitan: Gaya Kasut Flat Yang Tidak Pernah Membosankan, Cuma Perlu Tahu Padanan Yang Betul

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.