Apabila berbicara tentang wanita Jepun, anda pasti terfikirkan kulit yang cantik yang kelihatan lembut dan muda tidak kira usia mereka! Orang Jepun selalu terkenal dengan kulit dan rambut mereka yang cantik dan sihat. Bagaimana mereka berjaya kelihatan begitu sempurna dan semula jadi sepanjang masa?

Kita mungkin tidak pernah mengenali mereka lebih awal, tetapi beberapa rahsia kecantikan Jepun kini terbuka. Bagi anda yang mengagumi penampilannya, terdapat beberapa rahsia kecantikan Jepun yang menarik yang boleh anda cuba sendiri. Ini mudah diikuti dan hasilnya agak serupa.

Rahsia Kecantikan Wanita Jepun

Berikut adalah beberapa rahsia kecantikan terpenting yang diikuti oleh individu Jepun untuk mengekalkan penampilan yang sihat dan cantik.

1. Vitamin C

Orang Jepun menjamin Vitamin C dalam kehidupan seharian mereka. Makanan harian mereka terdiri daripada jeruk yang menyahtoksidkan dan memecah melanin. Inilah rahsia di sebalik penampilan mereka yang adil dan rata. Ia membantu menghilangkan tanda pigmentasi dan memberikan warna kulit yang sekata.

2. Azuki

Sumber gambar: Hiroko’s Recipies

Azuki merupakan kacang merah, sebagai sebahagian dari rejim penjagaan kulit mereka. Azuki adalah ramuan lama. Wanita di Jepun menggosoknya dengan lembut di wajah. Ini membantu memberi kulit bebas licin dan cela.

3. Minyak khas

Wanita Jepun menggunakan minyak khas untuk membersihkan dan meratakan wajah mereka. Anda boleh mencuba menggunakan minyak semula jadi atau berasaskan herba.

4. Ikan

Makanan utama mereka termasuk ikan yang sangat tinggi Omega-3. Ini membantu menghasilan kulit yang sihat dan bersinar.

IKLAN

5. Nasi dedak Komenuka

Sumber gambar: Savvy Tokyo

Dedak padi Komenuka membantu menyuburkan kulit dan mencegah kedutan. Ia juga berkesan untuk menghilangkan lingkaran hitam dan membantu menjadikan kulit anda sempurna.

6. Herba

Herba Oriental membantu melawan kekeringan dan meningkatkan kecantikan kulit.

7. Pengelupasan

Wanita Jepun sering melakukan pengelupaskan kulit mereka dengan bantuan gel yang jelas. Ini membantu menghilangkan sel kulit kusam dan mati. Anda boleh menggunakan skrub pengelupasan herba yang ringan dan akan memberikan hasil yang diinginkan tanpa menambahkan bahan kimia pada kulit anda.

8. Wakame Kelp

IKLAN

Wakame kelp adalah sejenis alga laut yang melindungi kulit dari sinaran UV dan pencemaran. Ia juga melindungi individu dari garis halus dan lingkaran mata gelap.

9. Teh Hijau

Orang Jepun minum beberapa cawan teh hijau setiap hari. Ini membantu melambatkan proses penuaan dan menjadikan kulit awet muda dan anjal.

10. Merawat jerawat secara semula jadi

Orang Jepun merawat jerawat secara semula jadi. Mereka menggunakan kunyit dan pokok teh, baik secara langsung atau dengan mengeluarkan minyaknya.

11. Rumpai laut

Sumber gambar: BBC Good Food

Rumpai laut sangat membantu dalam mengencangkan dan membersihkan kulit. Anda mendapat kulit yang bersinar dan saiz pori yang dikurangkan dari ramuan kecantikan ini.

IKLAN

12. Kotoran burung

Uguisu teknik terkenal di kalangan orang Jepun, menjatuhkan kotoran burung. Ia mempunyai enzim yang berlaku secara semula jadi yang menjadikan kulit terasa lembut dan segar.

13. Camellia

Camellia adalah minyak bunga kuno. Ia membantu melawan tanda-tanda penuaan, melembutkan garis halus dan kedutan dan mengembalikan keseimbangan kelembapan pada kulit kering. Sapukan pada kulit lembap untuk hasil terbaik.

14. Berjalan

Orang Jepun adalah orang yang sangat mementingkan kesihatan. Mereka mempercayai kebaikan berjalan kaki kerana ia membantu menegangkan kulit.

15. Terapi ikan

Sumber gambar: Cleveland

Untuk mengeluarkan sel-sel kulit mati dari kaki mereka, orang Jepun mencelupkan kaki mereka ke kolam kecil atau bak berisi “doctor fish” atau ikan tanpa gigi. Ikan ini mengikis kulit mati dari kaki, membantu melicinkan tumit dan menjadikannya kelihatan sihat.

Menggunakan beberapa teknik Jepun ini juga mungkin dilakukan dalam kehidupan seharian anda. Beri sekurang-kurangnya beberapa minggu untuk melihat hasil yang dapat dilihat.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI