Apabila melihat kecantikan wanita Arab, kita akan terpaku melihat kejelitaan terutamanya solekan di bahagian mata. Jika anda berminat mengetahui cara solekan bagaimana yang dilakukan, apa kita kita lihat tutorial cara  wanita Arab melakukannya. Sebenarnya mekap ala Arab ini memberi tumpuan kepada dua perkara.

• BERANI
• DRAMATIK

Wanita Arab mempunyai mata yang cantik dan mereka tahu cara untuk menjadikan ia menarik dengan memperlihatkan sisi glamour serta elegan. Jika anda telah melihat solekan mata Arab sebelum ini, mesti tahu bahawa ia terdiri daripada dua warna yang digabungkan bersama.

Berani bermain dengan warna seperti emas, merah, biru dan hitam kebanyakannya digunakan. Eyeliner tebal juga digunakan di atas mata. Ini menjadikannya kelihatan dramatik dan perlu menyerlahkan bahagian mata dengan baik. Kemudian boleh menggunakan bulu mata palsu juga sebagai penambah daya tarikan.

Panduan ringkas mengenai bagaimana anda boleh melakukan solekan mata. Tetapi untuk solekan jenis ini, anda memerlukan alat yang sesuai dan barangan mekap bagi membuatkan penampilan lebih menarik. Trend popular hari ini adalah solekan mata orang Mesir.

Kebanyakkan mereka menggunakan banyak kohl serta maskara dan pembayang mata hitam. Tetapi bagi anda sukar untuk memahami cara solekan ala wanita Arab ini, admin kongsi cara dan tip solekan ini.

Berikut adalah beberapa petua mudah untuk melakukan solekan mata Arab:

1.  Pertama anda perlu menutup dark circle di bawah mata. Aplikasikan penggunaan concealer bawah mata. Kemudian boleh menggunakan corrector kerana ia akan menyembunyikan semua kelemahan.

2.  Gunakan pembayang mata emas di bahagian kelopak mata. Anda perlu menggunakan berus yang sesuai untuk langkah ini. Calitkan kohl gelap dalam mata dan anda boleh menggunakan pensil Lakoh kohl lukisan ini.

3.  Untuk pembayang mata gunakan berus rata. Ini akan membantu anda mencapai hasil yang terbaik. Gunakan warna yang terbaik supaya dapat menambah impak pada wajah. Gunakan pembayang mata bersesuaian dan kemudian memakai perhiasan emas di atas mata.

4.  Pensil kajal atau kohl gelap menambah garis tebal pada bulu mata atas dan bawah. Untuk mendapat kesan maksumum anda boleh menggunakan liquid eye liner.

5.  Eye liner bersayap menghasilkan rupa dramatik ala Arab yang berani. Anda perlu gariskan eye liner ke titik di mata luar yang akan menghasilkan rupa bersayap.

6.  Jangan lupa memakai maskara di bulu mata anda. Juga lukiskan kening dengan pensil kening. Ia akan menjadikan kening  lebih gelap dan tebal. Dengan cara ini akan menampilkan rupa ala Arab yang betul.

7.  Gunakan warna merah atau rona gelap sebagai gincu bibir. Ia akan melengkapi penampilan jadi lebih menarik.

Solekan ringkas ala wanita Arab

Teknik Fish Eye Liner

Kedua-dua cara ini ini menjadi trade mark wanita Arab. Bermula dengan rona kuning muda sebagai warna asas dan menutupnya dengan coklat terang dan campurkan dengan lukisan hitam tepat di atas soket. Gunakan berus nipis dan lukis garis yang menentukan d-zon atau soket. Tambah garisan perak yang berkilat di kawasan penutup dan lengkapkan dengan dua fish liner dan maskara.

Kombinasi Dua Warna Berbeza Tona

Gaya mata ini akan kelihatan hebat jika anda menghadiri majlis petang. Emas dan biru merupakan paduan warna cukup menarik. Gunakan warna dasar merah jambu untuk menutupi seluruh mata kemudian tambahkan warna biru pilihan anda di sebelah luar yang menentukan D dan sapukan sedikit rona emas di bahagian dalam.

Garis dengan selapis solekan nipis di seluruh mata. Anda boleh membuat lukisan sebegini atau menjadikannya smokey dan sedikit warna hitam di bahagian tepi. Gunakan nada lembut dalam padanan gincu apabila anda melakukan solekan jenis ini.

Rona Glamor

Padanan dua warna mata ini tampak glamor ini sesuai untuk pengantin sahaja dan buat mereka yang miliki mata besar. Ini kerana solekan warna hijau akan dilihat dengan indah hanya pada mata yang besar. Tetapi jangan kecewa, anda juga boleh melakukan solekan jenis ini. Emas dan hijau adalah paduan warna cukup menarik untuk solekan glamour.

Langkah Solekan Glamor

 

Tinggalkan Komen