Macam-macam cara dilakukan untuk buat kulit kita jadi lebih cantik dan glowing. Tidak semestinya memerlukan bajet yang mahal, sebaliknya guna bahan alami juga mampu membuat wajah lebih berseri sepanjang hari. Menurut perkongsian di laman facebook Faridatul Hadawiah, dia hanya membuat masker yang dibuat sendiri untuk menjaga kecantikan kulit wajah. Cara buatnya cukup mudah dan memang boleh dibuat stok.

Amalkan masker ini sebagai rutin harian (lebih elok sebulan sekali) terutama buat hijabi yang mempunyai kulit bermasalah. Hasilnya akan menjadikan kulit anda lebih licin, cerah, dan berseri-seri.

Baca perkongsian wanita ini yang membahasakan dirinya sebagai Yaya mengamalkannya sebagai regim kecantikan dirinya sendiri. Menurutnya msker ini bukan sahaja membuatkan wajah berseri, tetapi juga mengecutkan jerawat dan mencegah kedutan.

Actually semua dah tahu kan tomato ni memang sangat-sangat bagus untuk skin especially skin yang bermasalah.

Yaya amalkan masker tomato beku ni dalam sebulan lebih macam tu dan alhamdulillah kesannya memang sangat-sangat KETARA

Siapa yang kulit selalu jadi TUMPUAN JERAWAT tu memang sangat2 sesuai gunakan masker ni sebab memang membantu tau.

Kalau ada masalah liang pori besar @ masalah skin yang lain memang sesuai buat masker ni sebab ia sesuai untuk semua jenis kulit

Yaya suka sebab kulit MAKIN CERAH + hidung iolss licin hokay

Itu tandanya masker ni mampu singkirkan sel-sel kulit mati dan juga whitehead + blackhead

Eh jangan terkejut kalau hangpa kena marah dengan mak hangpa sebab curi tomato kat dapur Sebab kita tak gunakan bahan lain selain tomato

Takmo cakap panjang-panjang meh Yaya kongsikan bahan-bahan yang diperlukan dan cara buat masker tomato beku yang sangat la MUDAH.

Yaya sertakan cara-caranya di setiap gambar dan video Di bawah.

Bahan-bahan :

2 biji tomato

Cara-caranya :

1) Potong tomato tadi kepada 2 @ 4 bahagian supaya senang nak blender ( potong kecik2)

2) Masukkan tomato ke dalam blender

JANGAN CAMPUR DENGAN AIR, BIARKAN TOMATO TADI HASILKAN JUSNYA SENDIRI

3) Kisar sampai halus

So masa nak guna nanti just keluarkan satu2 je.

 

4) Masukkan tomato yang dah dikisar ke dalam bekas air batu

5) Masukkan ke bahagian beku dalam peti ais

Okay yang nak yaya cadangkan korang buat malam so biarkan semalaman dan peti beku bagi keras

Okay ni adalah video tutorials cara nak gunakan masker tomato beku tadi

  1. Make sure muka korang kering okay sebelum buat masker ni
  2. Keluarkan 1 kiub tomato beku. Jangan lebih2 satu je cukup
  3. Sapu kiub tomato tadi ke seluruh kulit wajah.
  4. Tak perlu nak keluarkan tunggu cair ke apa tau. Lepas keluarkan daripada tempat beku terus apply kat muka. Baru la rasa nikmat dia. Sejuk2 gituwww.
  5. Tunggu 15-20 minit @ sehingga kering

P/s: Okay masker ni korang boleh buat sama ada 1 kali sehari (pagi) @ 2 kali sehari (pagi + malam)

SELAMAT MENCUBA

 

 

 

Tinggalkan Komen