Zat antioksidan bermanfaat untuk menghilangkan efek dari radikal bebas (oksida) yang bersifat merosak sel sihat, dan hal seperti itu tidak terhindarkan daripada kehidupan kita sehari-hari.

 

Dengan demikian, antioksidan akan selalu melindungi kita daripada penyakit terkait radikal bebas, seperti jantung, kanser, tekanan darah tinggi, efek penuaan diri, serta juga bermanfaat untuk meningkatkan fungsi kekebalan tubuh melawan sebarang penyakit yang bakal mendatang.
 

 

Ketahui makanan yang 'zero' kalori. Klik sini!

 

 

Fakta tersorok anda wajib tahu!

 

Strawberi


 

Buah strawberi warnanya merah merona dengan aromanya yang segar. Buah strawberi adalah terkesan baik untuk kesihatan. Strawberi mengandungi Vitamin K, potassium, riboflavin, Vitamin B5, B6, magnesium dan omega 3. Dan tidak ketinggalan, ia mengandung zat antioksidan yang membuat buah ini berwarna merah menggiurkan.

 

Kurma


 

Kurma mengandungi antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik. Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan cukup signifikan untuk kesihatan mata. Vitamin A juga diperlukan untuk menjaga kulit supaya kekal sihat. Pengambilan buah-buahan yang kaya akan vitamin A diketahui membantu melindungi dari kanser paru-paru dan rongga mulut.
 

 

Mahu kurus dengan makanan? Ikuti tip di sini!

 

 

Kismis


 

Phenolic Phytonutrients, memiliki fungsi sebagai pembunuh kuman, antibiotik dan antioksidan, banyak ditemui di kismis. Saat demam, Phenolic Phytonutrients akan membantu menyembuhkannya dengan melawan infeksi bakteria. Kismis mengandung antioksidan yang berupa oleanolic acid, oleanolic aldehyde, betulin, betulinic acid dan 5 (hydroxymethyl)-2-furfural yang ternyata ampuh untuk melawan bakteria penyebab kerosakan gigi dan gusi.
 

Anggur Merah


 

Nutrisi yang terkandung pada anggur adalah artaric acid, malic acid, pectin, tanin, flavone glycosides, flavanoid, resveratrol, mineral, gula, vitamin A, B1, B2, B6, B12 dan C. Semakin gelap warna anggur maka semakin tinggi kandungan flavanoidnya.


Makanan-makanan di atas mungkin tidak mudah dan murah untuk didapati namun mari cuba amalkan pengambilannya sedikit tetapi konsisten. Ia amat membantu. - hb

 

Ketahui konsumasi air stail hijabi. Klik gambar di bawah!