Rezeki, pertemua, ajal dan maut itu di tangan Tuhan. Siapalah kita mahu menolak Qadak & Qadar Tuhan. Sekarang ini kita lihat ramai yang mudah meninggal akibat pelbagai jenis penyakit.

Umpamanya, anak Bazli UNIC, adik Syahid yang meninggal dunia akibat kanser pada usia semua 4 tahun.

Biarpun reda dengan ketentuan Tuhan, tetapi sebagai hambaNya, kita masih boleh berusaha untuk mencegah/merawat jika terkena penyakit merbahaya.

Perkongsian di laman sosial oleh gadis dari tanah seberang, Singapura Khainis Tahir ini ada benarnya. Dia yang berkongsi pengalaman adiknya yang  juga meninggal pada usia masih muda.

Nasihat yang diberikan olehnya untuk elak perkara tidak elok terjadi pada kita boleh diambil berat. Ini kerana ada benarnya perkongsian berdasarkan pengalaman sebenar.

Lately, ramai young girls yang kena cancer.

Kadang2 aku takleh tidur fikirkan my own death. Tengah2 malam, aku terbangun.. and terflash diri aku dimandikan dan dikafankan. Dikuburkan dan ditinggalkan.

Bila aku bebual ngan parents aku, and everytime aku cakap, "life is soo soo short ma.."

Mak aku akan snap back. Its not short. Pada dia memang la tak short. Dia da hidup for 53 years. Pada aku, thats quite long. But aku ni, I think I will not even pass 35.

Sebab Lain Kena Kanser

So I was thinking, besides food and lifestyle, apa yang boleh buat someone kena cancer?

Cancer ni according to some perawat ruqyah, are caused by Jin. Diorang kacau system badan kita. Nowadays, bila dengar je orang kena cancer, selalunya da stage 4 and its super aggressive. Da tak boleh tolong.

Masa arwah adik aku tengah berubat ruqyah, hijab dia terbukak and she can see so many scary things dalam bilik kita. Macam2 rupa. Sebelum dia sakit, aku antara orang yang tak percaya benda2 gini. Tapi bila dia sendiri yang alami, and nampak dengan mata kepala dia sendiri, aku jadi takut. Aku tidur dengan parents aku for 1 and half months after she passed away. Aku takut duduk bilik ni sorang2.

Mak aku suruh aku baca Quran dalam bilik. Tapi masa tu, aku cant even solat. Tak larat. Badan rasa berat and terlalu malas. Solat pon chop chop.

Masa arwah adik aku nampak these things, muka dia betul2 ketakutan. Ada orang kata, these things dihantar orang2 yang benci dia sebab kawan2 dia, ada parents yang "tukang ubat". Arwah adik aku ni lawa. And dia selalu jugak reject orang. So orang geram ngan dia agaknya. Bilik tidur kita kat corridor and 2 kali orang pernah bukak tingkap kita and try nak throw benda kat muka arwah adik aku. Lepas tu baru abah tukar tingkap secure skit.

Aku plak strongly feel yang dia kena mata. Sebab kita ni quite fit. Kita exercise regularly. Makan benda2 sihat. And kita takde history of cancer from both families.

So try kurangkan amik gambar/videos and post it online.

Dulu Selalu Post Gambar

Aku pon dulu kaki post gambar.

Masa aku kena sakit teruk, ada ustazah suruh aku buang semua gambar2 aku from social media. And told me to stop taking pictures sebab badan aku "lemah". She said, aku senang "kena mata jahat" orang. Kadang2, its not only orang benci kita, yang terlalu suka kita pon boleh cause kita to fall sick.

Aku da post banyak kali about this. But tiap kali aku post, orang confirm tak happy.

Kenapa kita orang2 muda senang sangat sakit sekarang?

Every other day, aku dengar orang muda meninggal due to cancer.

I cant help but think about the effect of social media dalam life kita.

Kita ni takde pendinding. Tak kuat beribadah. And kita expose diri kita to public. We look so good in pictures. And dalam banyak2 yang scroll newsfeed tu, berapa ramai yang suka, and berapa ramai yang benci kita?

"Menyampah la aku! Balik2 muka dekni!!!"

Kita try amik iktibar dari stories orang and reflect, kenapa banyak sangat deaths lately. Apa puncanya?

Sejak aku stop post gambar aku social media, alhamdulillah, aku da tak sickly sgt.

Evil Eye Itu Benar

Evil eyes tu benar.

Kalau kita da selalu sangat sakit, try adjust certain things dalam life kita. Apa yang kita buat sampai tak habis sakit?

Kenapa kita tak boleh jadi macam tokoh2 wanita Islam yang hebat zaman dulu macam Siti Maryam RA, Siti Aisyah RA.. they are very shy ladies.

Tapi nowadays kita, makin tak malu. Bertudung.. tapi terpekik2 buat video. Semua gila nak jadi famous. So what kalau famous? So what kalau postings, videos or gambar tu got so many likes and shares? None of that dapat selamatkan kita kat dalam kubur nanti.

Aku tak faham kenapa orang amik selfies. Some ladies justify their acts by saying, ni social media pe, biarlah orang nak selfi ke nak post everything about their lives.

Yes. Memang terserah korang nak buat apa.

But just be careful of evil eyes. Tu je.

Not everyone loves u.

And its not about, "lantaklah apa orang nak cakap. We cant please everyone.."

Its about.. evil eyes.. it can kill you.

Aku shared a video on evil eyes below. Spend some time to watch it k.

SUMBER: FACEBOOK KHAINIS TAHIR