Selain penampilan, wajah adalah antara yang perlu diambil perhatian penjagaannya. Bayangkan kalau ada seketul jerawat tumbuh juga boleh menyebabkan kita hilang mood. Apa lagi jika mengalami masalah kerosakan kulit di seluruh muka. Memang boleh buat kita tak keluar rumah seminggu.

Perkongsian dari seorang gadis di laman sosial, Amyrah yang mengalami masalah ‘breakout’ akibat alergi habuk dan juga masalah salah memakai produk ini boleh kita ambil perhatian.

Alami ‘breakout’ kerana alergi.

Dia yang membahasakan dirinya Kak Mighah menceritakan pengalamannya yang down apabila mengalami masalah ini.

Memang malu untuk berjumpa orang sekeliling dan makin pedih bila dia meletakkan sejenis ubat.

Namun dia jenis tak putus asa dan akhirnya berjaya menemui penyelesaian yang cukup mudah dan pantas dengan hanya menggunakan beberapa langkah untuk memastikan wajahnya kembali halus dan mulus seperti sebelumnya.

Setelah gunakan 7 produk yang dibeli di drugstore.

Caranya adalah membuat rawatan wajah sendiri di rumah menggunakan produk bersesuaian. Selain itu, dia juga turut menitik beratkan pemakaian skrub yang dibuat sendiri daripada dua bahan iaitu, kunyit hidup dan beras. Katanya lebih jimat.

Produk yang digunakan didapati dari farmasi untuk membuat sendiri rawatan wajah di rumah.

TIPS UTK RECOVER MUKA YANG BREAKOUT

Alhamdulillah muka kakmighah dah recover balik dri breakout yg teruk gila  Ingat lg time tu bangun pg nak cuci muka ehh apa ni muka kasaq, lps tu tgk cermin, ya allah pasaipa muka jd mcm ni.

Yang dahi dia naik biji biji yang ada air bisa tu.. mmg geram rasa nk kikis ja dahi huhu.. kat pp biji pasir, kena tahan diri dari picit sbb semua tu kuman nt lg merebak taw. Ramai org tegur awat muka jd mcm ni, sbb sblm ni mmg muka dok okay haa..

Muka start jd mcm ni bulan may hari tu, sebab allergic habuk, pernah juga jd sbb salah pakai product.. alhmdulillah raya baru ni recover  nasib baik kalau x raya pon murung ja muka masalah gini.
Kira sebulan lebih juga nk recover.. sekarang parut dah tgl merah merah ja dan ada la jerawat hormon yg naik kekadang tu.. kalau makan kekacang tu dia naik la  tp dah xrsau sbb taw dah nak pkai apa dan cepat kecut jerawat. Time jd gini abah mak smpai ajak g klinik sbb mmg terok.. ubat klinik pkai xokay juga

Thnks Beloved Alyf Afiq, my biggest supporter.. I love you

Kakmighah share naa, caption di setiap gmbr

STEP 1

1. Okay make up remover ni wajib kita guna, utk remove make up.. even pakai bedak sikit ja pon wajib remove dulu. sbb nk make sure muka kita bersih and remove guna kapas biasa yg kita guna tuu hihi.. Boleh dapat kat watson/guardian. Harga dalam Rm14+ kalau sale lg murah blh dpt. Tahan sebulan gitu. Ini botol ke 4 kakmighah pakai.

STEP 2

2. Lepas remove make up, kakmighah cuti pakai cetaphil ni.. dia ada dua jenis utk kulit normal dan utk kulit allergic. kakmighah guna yg ni ja, mmg best sgtt lepas cuci muka rasa lembut ja  Dia xberbuih taw, High recommended utk kulit breakout Tp jgn pkai sekejap jaa tgok muka xberubah trus tgal. its take time taw.. kena pkaii smpai muka okay taw.. lps tu muka akan licin ja fuh fuh. Yg ni lebih kurang Rm40+ kalau xsilap.. yg utk kulit allergic Rm60+..Ni botol ke 4 iols pakai hihi

STEP 3

3. Safi gamat ni elok utk jerawat dan dia ada habbatus sauda. Contoh kalau cetaphil hbis kita boleh cover yg ini hehee..  Harga xingt dah berapa sebab lama dah beli hihii.

STEP 4

4. Haa lepas dah cuci muka segak segak, lap muka bg kering dengan tuala bersih taw xpon kapas muka tu.. lps tu ampa dap dapp muka dengan toner ni. Jerawat cepat kecut. dia protect muka kita dri jerawat.. Mmg best sgt sgt taw, Hrga dalam Rm5 ringgit jaa hehe, kat watson cari xdak.. tp mall biasa ada rasanya  ( boleh check di Aeon Big )

STEP 5

5. Okay lepas toner dah kering, kita apply moisturizer ni.. sbb muka kita mmg wajib guna moisturizer sbb nk elakkn muka jd kering.. Alhmdulillah sepanjang pakai Mmg muka lembut ja rasa. Aloevera mmg elok kn  Tp make sure beli yg original jgn beli yg siam pula  Ni kakmighah beli kat The face shop. Tahan lama tau.

STEP 6

6. Tidact ni ampa apply bila muka naik jerawat hormon gitu. Yang jerawat period, Jerawat allergic seafood .. pakai sikit ja calit kat jerawat tu shj jgn bnyk bnyk taw. Harga dlm Rm20, boleh beli kat farmasi terdekat anda.

STEP 7

7. Kita juga wajib detox badan kita, yang makanan bermnyak atau yg xelok utk penghadaman kita kena cuci bg usus bersih.. sbb dri usus kotor la macam macam naik kat muka Make sure yg ada collagen sbb collagen yg akn bg kulit kita gebu gebas putih  Jus slimming detox ni bgus sbb dri buahan juga dan ada vitC.. Ini hrga dlam Rm80 sesuai utk semua  yang ni kakmighah ada jual, sbb elok.. kulit cantik boleh putih dan kurus sekali  trus jd agent sbb product best

 

Produk yang digunakan didapati dari farmasi untuk membuat sendiri rawatan wajah di rumah. Bermula dari tanggalkan mekap, membersih wajah, menyegar dan melembap wajah, perawatan jerawat dan minuman detoks.

Moga bermanfaat utk kita semua taw, share jgn xshare.

Kulit yang xdak masalah pon boleh amalkn, takkan kita nk tgu kulit rosak baru nk start. kn kn

Nota kaki: Kalau muka breakout mesti ada parut kan, kalau parut kita kena pakai scrub utk buang kulit mati, atleast seminggu 2 kali pon dah memadai taw. Bnyak skrg scrub yg ada kat pasaran so boleh pilih ja taw. Tp kakmighah selalu buat sendri jimatttttt hiks.

Bahan-bahan utk scrub.
1. Beras yg direndam semalam, segenggam pon cukup. Beras buat kulit kita lembut
2. Kunyit hidup/serbuk. Kunyit berfungsi matikn kuman juga dan kecutkn jerawat

Blend dedua ni tempek la kat muka hiks, waktu nk blend letak air beras sikit yg kita rendam tu.

Pakai dalam setengah jam or dah kering di muka. Ampa cuci dengan air suam dan usap usap macam buat scrub, nt white head black head semua hilang taw.. kulit mati pon keluar , air suam berfungsi bg pori terbuka so akan cuci la mnyak mnyak yg tersumbat kat pori. And then bilas dgn air sejuk bg tutup balik pori.. gituww heks

SUMBER: AMYRAH

 

Tinggalkan Komen